Så här kan det se ut när reningsarbetet pågår. Bild från reningsarbete i Stockholm. Foto: Andreas Hedrén

Algblomning ska stoppas av aluminium

Publicerad

På tisdag väntas kommunfullmäktige i Växjö besluta att Växjösjön med start i maj ska renas från fosfor med en ny metod. Sjöbotten ska besprutas med ett tunt lager av en reningskemikalie vars syfte är att bekämpa algblomning. Nästa år ska även Södra Bergundasjön renas på samma sätt.

Det har gjorts upprepade försök att binda fosfor som finns på sjöbottnar med olika mineraler, berättar Andreas Hedrén som är sjömiljöansvarig i Växjö kommun.

– Man har försökt med järn och kalcium, men det har visat sig att aluminium funkar bäst. Det som händer när man tillsätter aluminium är att mineralerna binder fast fosforn i sjöbottnen även när det blir varm i vattnet. Och det minskar algblomningen.

Att fördela aluminium i form av en flytande kemikalie på sjöbotten är ett precisionsarbete. Besprutningen ska ske på bottens yttersta lager, inte djupare än tio centimeter, och trycket i sprutan måste vara lagom. Förberedelserna börjar i maj. Själva arbetet kommer sedan att pågå hela sommaren in i augusti.

– Resultatet med mindre algblomning ska vara synligt redan i år, säger Andreas Hedrén.

Kostar nästan 20 miljoner

Metoden har prövats på ett handfull sjöar i stockholmsområdet och den fungerar bra förutsatt att man samtidigt minskar tillförseln av fosfor. Detta har man lyckats med i sjöarna i Växjö, men algblomningen är ändå stor eftersom det finns så mycket fosfor lagrad på bottnarna. Under den kalla årstiden är fosforn bunden, men bindningen fungerar inte när det blir varmt och den biologiska och syreförbrukande aktiviteten ökar.

– Fosforn släpper när syret tar slut, förklarar Andreas Hedrén, och då tar algblomningen fart.

En annan viktig förutsättning för ett lyckat resultat är att ph-värdet i sjöarna är nära neutralt, vilket det är. I en väldigt sur sjö med lågt ph-värde kan aluminiet uppträda löst i jonform och blir då giftigt och kväver fisk. Det är inte heller bra med ett för högt ph.

Till Växjösjön går det åt 300 ton flytande kemikalier och reningen är kostnadsberäknad till 4,4 miljoner. Södra Bergundasjön, som är i sämre skick, ska renas 2019 och 2020 och där landar notan på 14,4 miljoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.