Thoren Business School i Växjö är en av de tio skolor inom Thorenkoncernen där Skolinspektionen kräver åtgärder. Foto: SVT/Ida Andersson

Allvarliga brister på tio av tolv Thorenskolor

Uppdaterad
Publicerad

Tio av tolv skolor inom Thorenkoncernen har idag så allvarliga brister att de måste rättas till, enligt Skolinspektionen. Fyra av skolorna riskerar miljonbelopp i vite.

Under tisdagen meddelade ledningen för Thorengruppen att huvudägaren Raja Thorén säljer bolaget och hela styrelsen byts ut. Bakgrunden är den kritik som bolaget skolor fått av Skolinspektionen under många år.

I maj 2024 finns tolv pågående ärenden rörande skolor inom Thorenkoncernen som Skolinspektionen fattat beslut i. I tio av skolorna fanns det brister som enligt Skolinspektionen måste rättas till, och där skolan fått ett föreläggande.

Vanligast: Brister i särskilt stöd

Den mest återkommande kritiken gäller brister i särskilt stöd.

När Skolinspektionen i höstas till exempel besökte grundskolan Thoren Framtid i Ronneby hittade de ”allvarliga och omfattande brister” i skolans arbete med att uppmärksamma och utreda elevers behov av stöd.

Dessutom var arbetsmiljön bristfällig: Elever sprang omkring och skrek, knuffades och bråkade på lektionerna. Skolan hade för få undervisningstimmar i matematik och använde sig av obehöriga lärare i flera ämnen.

Skolinspektionen skriver att bristerna utgör ett ”allvarligt missförhållande” och påverkar elevernas möjlighet att nå målen.

Ytterligare ett miljonvite – för brister i särskilt stöd

Vid en granskning av Tekniska gymnasiet i Helsingborg framkom det att rektorn inte alltid startar en utredning kring om en elev är i behov av särskilt stöd, och att personalen inte vet till vem eller hur en anmälan om stöd ska göras.

Kritiken liknar den som tidigare riktats mot Thoren Business School i Växjö.

Skolan i Helsingborg hotas med ett vite på fyra miljoner kronor.

Granskar ytterligare tre skolor

Under våren har Skolinspektionen valt att inleda tillsyn på ytterligare tre av koncernens skolor: Thoren Framtid i Ljungby, Thoren Business School i Malmö och Yrkesgymnasiet i Göteborg.

Under året har de även fattat ett beslut kring Thorengruppens grundskola Axona i Tollarp utanför Kristianstad, som klarar sig utan kritik.

Koncernens vd, Ester Alavei, vill inte ställa upp på intervju men skriver i ett mejl till SVT att hon ser allvarligt på kritiken.

Skolinspektionens logotyp och myndighetens generalsekreterare. Kvinna i vit kavaj.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Skolinspektionens generaldirektör Helén Ängmo om att Thoren Business School i Stockholm förlorar tillståndet: ”Det är allvarligt för eleverna när man inte får det innehåll i programmet som man ska ha”. Foto: Cornelia Schauermann/SVT

PÅGÅENDE ÄRENDEN PÅ THORENSKOLOR DÄR BESLUT FATTATS:

Thoren Framtid Ronneby – vite på 4 000 000

Föreläggande kring brister i särskilt stöd, legitimerade lärare, undervisningstid och trygghet och studiero bland annat.

Thoren Framtid Karlstad

Varit ett ärende sedan 2022. 2024 är de flesta av bristerna åtgärdade, men kvarstår gällande elever som har anpassad studiegång. Anmärkning.

Thoren Framtid Kalmar

Föreläggande om brister rörande särskilt stöd och legitimerade lärare. Skolan stängs från och med hösten 2024, kommunen tar över.

Thoren Framtid Sundsvall

Föreläggande kring brister i utredning av särskilt stöd och frånvaro.

Thoren Framtid Växjö

Föreläggande kring brister i särskilt stöd, disciplinära åtgärder och utredning av ordningsstörande beteende.

Tekniska gymnasiet Helsingborg – vite på 4 000 000

Föreläggande kring omfattande brister rörande elever i behov av särskilt stöd.

Tekniska gymnasiet Solna

Anmärkning kring undervisning av legitimerade och behöriga lärare.

Thoren Business School Stockholm – vite på 1 000 000

Tillståndet att bedriva naturvetenskapsprogrammet dras in. Bland annat saknas lablokal för kemi på skolan och inga besök i andra lab var inbokade under våren 2024.

Brister rörande undervisning i svenska som andraspråk kvarstår.

Thoren Business School Karlstad

Föreläggande kring för få laborationer i ämnet fysik, en person som inte är anställd som lärare bedrev idrottsundervisning utanför skolans område.

Thoren Business School Växjö – vite på 1 000 000

Föreläggande kring brister i rutiner för särskilt stöd, för lite undervisningstid och i den arbetsplatsförlagda utbildningen.

Yrkesgymnasiet Sollentuna

Föreläggande kring att utbildningen på el-programmet hade för få praktiska moment, brister i rutinerna för särskilt stöd.

Gymnasieakademin Göteborg – vite på 600 000 kronor

Föreläggande kring brister i betygssättningen, trygghet och studiero och kring anpassningar för elever i behov av särskilt stöd. Även brister i rapporteringen av frånvaro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.