En kvinna i grå kavaj pratar med en reporter

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Julia Berg (S) om kommunens ändrade planer, när det gäller grundskolan. Foto: William Frykfeldt/SVT

Antalet tomma skolbänkar ökar i Växjö – nu kan planen för nya skolan ändras

Uppdaterad
Publicerad

Skolbänkar kommer stå tomma och större del av skolpengen kommer gå till lokalkostnader – det visar prognosen i Växjö kommun. Nu vill politikerna ändra sina byggplaner.

Hagavikskolan i Växjö ska stå klar nästa höst, och skulle enligt planen rymma över 600 högstadieelever. Samtidigt visar en ny prognos att antalet tomma skolplatser i kommunen ökar.

Orsaken är, förutom nybyggda Hagavik i norra Växjö, att friskolorna expanderar och en annan demografisk utveckling än man tidigare trott.

Mer pengar på lokaler

Växjö kommun vill ha en överkapacitet på 500 skolplatser på högstadiet, men räknar med att redan nästa år kommer det att stiga till närmare 1200.

En större del av skolpengen läggs då på lokalkostnader, och mindre på utbildning.

– Det är nog ingen skolpolitiker som tycker det är kul att lägga pengar på lokalkostnader. Vi vill lägga pengar på mötet mellan lärare och elever, säger Julia Berg (S), ordförande i utbildningsnämnden.

Ändrat bygge

Samtidigt finns ett stort behov av platser till grundsärskolan, idag kallad anpassad grundskola.

Det finns planer på att stoppa en ny grundsärskola i stadsdelen Norremark och istället ändra bygget av Hagavik genom att krympa antalet högstadieelever ska från 600 till max 400.

På utbildningsnämndens möte under onsdagen beslutade en enhällig nämnd att en utredning ska tillsättas för att ta reda på hur särskolan eventuellt skulle kunna använda delar av byggnaden. I sådana fall skulle grundsärskolan få plats på ovanvåningen av Hagavik.

Nya anpassningar

Det innebär att nya anpassningar både i byggnaden och på skolgården måste göras.

Är det inte lite sent, skolan ska vara klar till hösten?

– Jo det är det. Å andra sidan är allt inte uppsmällt så vi har kanske ett fönster nu. Nu får vi titta på om det går att lösa så här, säger Julia Berg (S).

Handlingar från kommunen visar att att varken arkitekt eller entreprenör har kontaktats ännu, och att det därför inte går att beräkna vad det skulle kosta att ändra bygget.

Utredningen beräknas vara klar i början av nästa år.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.