– Om tillsynsmyndigheten har någon anledning att tro att uppgifter som lämnas inte är korrekta, så ska de agera. Att lämna felaktiga uppgifter är ett brott enligt arbetsmiljölagen, säger Tommy Iseskog som är arbetsrättsjurist, till SVT Småland.
2017 blev den dåvarande praktikanten Niklas Pedersen instängd ensam med en tiger på Ölands djurpark.
Som SVT tidigare berättat, har Ölands djurpark uppgett för Arbetsmiljöverket att de utredde den allvarliga händelsen, bland annat tillsammans med den gymnasieskola där Niklas då var elev.
Något som skolan själva vid flera tillfällen kraftigt tillbakavisat.
Har inte kontrollerat uppgifter med Niklas eller hans skola
Trots att det alltså finns olika versioner av vad som hände, har Arbetsmiljöverket valt att lita på parkens uppgifter – utan att kontakta vare sig Niklas själv eller hans skola.
– Det intressanta är om djurparken verkligen har gjort någon utredning överhuvudtaget, i och med att de inte kan visa upp någon anmälan. Den borde de väl ha haft en kopia på i så fall. Och om skolan dessutom förnekar att de har haft kontakt så talar det för att den uppgiften inte är sann, säger Tommy Iseskog.
SVT Småland har vid ett flertal tillfällen bett Ölands djurpark om en intervju och även bett om att få se den anmälan och utredning som parken säger sig ha gjort, men de har avböjt att kommentera ärendet så länge förundersökningen kring dödsolyckan i augusti 2022 fortfarande pågår.
KLIPP: Trots olika versioner kring tigerolyckan – ingen kontrollerade Ölands djurparks uppgifter