Vattenmiljön har blivit mycket bättre i Västervik, med större djur- och växtliv. Foto: TT

Bättre vattenmiljöer i Västervik efter gödseluppmaning

Publicerad

Under flera år har föreningen Naturum i Västervik haft ett projekt till förmån för en renare vattenmiljö och bättre undervattensflora. De har märkt att arter återkommit i Gamlebyviken, som tidigare inte kunde leva i den smutsiga miljön under ytan.

Dumpa inte ditt gödsel i Östersjön eller angränsande vikar. Det har varit både Västerviks kommuns och föreningen Naturums uppmaning till jordbrukare i Västerviksområdet. Politikerna har även de hakat på och tagit beslut mot skötseln av avlopp.

Jordbrukare och allmänheten har lyssnat till kritiken, vilket har lett till ljusare vatten i den centralt belagda Gamlebyviken.

Västervik

– Resultatet är att vattnet bara blir bättre. När vi mäter med ljuset går det längre ner i vattnet än det gjorde tidigare, säger Jan-Olov Persson, guide på Naturum i Västervik.

Nya arter i viken

Den största fördelen med att gödsel och urin har minskat i vikarna är återkomsten av tidigare frånvarande arter, såväl växter som djur.

– Tidigare fanns det inte blåstång, men nu har det börjat bli mer av den. Detta leder till mer syre i vattnet och att fiskar kan lägga sina ägg där eller gömma sig.

Mindre mängd farliga grundämnen

Grundämnena kväve och fosfor är inte direkt farliga för oss människor. Men hamnar de i vattnet i alltför stor mängd orsakar det obalans i ekosystemet. Detta har Naturum velat råda bot på.

– Den gemensamma insatsen som vi har sett den senaste tiden har gjort att det inte kommer ut lika mycket kväve och fosfor. Mycket har också att göra med de våtmarker som nu finns runt Gamlebyviken. Det gör att viken inte blir till en ”kvävefälla”, säger Jan-Olov Persson.

Det finns fortfarande mycket att förbättra, även om Naturum upplever att saker och ting går åt rätt håll.

– Arbetet är inte slutfört. Detta är ett arbete som har framtiden framför sig. Jordbruksmetoder kommer att förbättras och nya idéer kommer att kläckas. Man kan ändå tänka på att varje gång man gör ifrån sig i vattnet eller dumpar gödsel, bidrar det till ännu fler alger, säger Jan-Olov Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västervik

Mer i ämnet