Kvinnor binder orange band

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ovan kan du höra flera från Zontaklubben berätta om varför det är så viktig att uppmärksamma frågan varje år. Foto: Hamed Ubaidi

Bron täcks av band – för att uppmärksamma våld mot kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen knöts 301 band på Västerportsbron i Kalmar. Varje band symboliserar en kvinna som anmält att hon blivit utsatt för våld i Kalmar kommun 2022.

– Det är många kvinnor som inte anmäler, mörkertalet är mer än 80 procent. Vi skulle behöva fylla hela bron med band för att spegla verkligheten, säger Carina Maxson från Kalmar Zontaklubb.

Mellan den 25 november och den 10 december hålls manifestationer över hela världen för att uppmärksamma våldet mot kvinnor – och under måndagen hölls en i Kalmar. Manifestationerna är en del av orange week, som inleds med FN:s internationella dag för avskaffande av våld mot kvinnor och avslutas med internationella dagen för mänskliga rättigheter.

”Våga se och våga fråga”

Det är kvinnorättsorganisationen Zonta som är ansvariga för manifestationen på Västerportsbron i Kalmar. Tillsammans ska de knyta fast 301 band och ett par informationsskyltar för undrande.

– Många är inte medvetna om hur omfattande våldet mot kvinnor är. De här kvinnorna finns runt oss – och vi kanske inte ens lägger märke till dem. Det kan handla om en kvinna som hela tiden svarar på SMS från sin man, en kvinna som aldrig kan följa med på afterwork, eller alltid måste bli upphämtad av sin man. Våga se och våga fråga, säger Carina Maxson som är president i Kalmar Zontaklubb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.