t.v. chefläkare Pär Lindgren, t.h. Ljungby lasarett

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regional chefläkare och andra är kritiska till att deras expertis inom riskanalys inte utnyttjades i Ljungbyakuten-utredningen Foto: Arta Tahiri/Keith Foster

Chefläkare: Utredning om akuten i Ljungby saknar riskanalys

Uppdaterad
Publicerad

Flera chefläkare är kritiska mot att de inte fått vara med Region Kronobergs utredning om akuten i Ljungby.

Chefläkarna ska enligt Pär Lindgren vara involverade i riskanalyserna för att kunna bedöma patientsäkerheten.

– Vi har inte sett en riskanalys, säger regional chefläkare Pär Lindgren.

I en skrivelse uppger de att de ”mottagit ett muntligt uppdrag att komma med synpunkter på den förändring som föreslås” men att möjligheterna till synpunkter begränsas då det för chefläkarna är oklart t ex hur hela underlaget ser ut eller hur det tagits fram.

Gruppen som består av tre chefläkare och regional patientsäkerhetsstrateg, menar att deras erfarenhet av att genomföra riskanalys inte har utnyttjats i utredningen.

– Vi är utbildade experter i hur man gör riskanalyser.

Mer information

– Vi behöver mer information för att kunna bedöma hur patientsäkerheten skulle riskeras om ljungbyakuten skulle stängas, påpekar Pär Lindgren.

– En aspekt är lokalerna. Om vi skulle flytta akuten till Växjö, och andra sorts vård till Ljungby, är lokalerna anpassade för det, fortsätter han.

SVT söker Region Kronoberg för en kommentar.

Regionens utredning, som släpptes i veckan, föreslår att Centrallasarettet Växjö kommer bli regionens akutsjukhus och Ljungby lasarett kommer få en ökning av specialiserad vård.

Ambulans och Martin Myrskog regiondirektör i Kronoberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regiondirektör Martin Myrskog menar att resurserna kan användas bättre om man minskar på akutvården. Regionstyrelsen ordförande Henrietta Modig Serrate (S) anser ändå att frågan måste utredas vidare. Foto: Rebecca Karlsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.