Räddningschef i Ljungby står framför Räddningstjänstbil

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Räddningschefen i Ljungby, Carl Håkansson Cedergren, berättar om hur arbetet skulle påverkas om akutavdelningen på Ljungby lasarett stängs i framtiden. Foto: Keith Foster

Räddningstjänsten i Ljungby: ”Vi kommer tvingas ge mer vård om akuten stängs”

Uppdaterad
Publicerad

Om förslaget att lägga ner akutmottagningen i Ljungby blir verklighet kan räddningstjänsten i Ljungby tvingas ta större ansvar för vård vid olyckor.

– Det ingår sjukvårdsutbildning i en brandmansutbildning idag, säger Carl Håkansson Cedergren, räddningschef i Ljungby och fortsätter:

– Om det blir ett ökat antal uppdrag så måste vi säkerställa vår kompetens.

Första insats

Räddningstjänsten kommer ofta fram till en incident först, och då gäller det att kunna vårda någon som har skadats. Ett sådant läge kallas IVPA (I Väntan På Ambulans). Men att behöva vänta länge kan innebära en risk för patientens hälsa.

Om Ljungbys akutavdelning skulle stänga, betyder det att det behövs fler ambulanser för att täcka upp i området?

– Det ligger nära till hands att jag tänker så, säger räddningschefen. Vi är en kommun med stor yta, 2 000 kvadratkilometer.

Ska utreda antalet ambulanser

Fredrik Dahlberg, verksamhetschef för ambulanssjukvården i Region Kronoberg, är inne på samma linje.

– Vi behöver utreda antalet ambulanser som behövs om det inte finns ett akutsjukhus i Ljungby, säger han och fortsätter:

– Vi klarar oss inte utan fler ambulanser i västra länet.

Förslag presenterades

Politikerna i Region Kronoberg tog i tisdags emot tjänstemannautredningen kring framtidens sjukhusvård i länet.

En utredning som tydligt pekar på vinster med att bedriva akutverksamhet vid Centrallasarettet i Växjö. Ljungby lasarett skulle få en tydlig profil mot mer planerad och specialiserad vård.

I sommar stängs akuten i Ljungby under kvällar och nätter. Regionen har ansökt om dispens från EU:s arbetstidsregler för att kunna bemanna ytterligare en ambulans under perioden.

Ambulans och Martin Myrskog regiondirektör i Kronoberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regiondirektör Martin Myrskog menar att resurserna kan användas bättre om man minskar på akutvården. Regionstyrelsen ordförande Henrietta Modig Serrate (S) anser ändå att frågan måste utredas vidare. Foto: Rebecca Karlsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.