De sju männen som dömts kommer samtliga från Bulgarien och har nekat till alla anklagelser. Samtliga döms till fängelse på mellan 1,5 och 5,5 år.
Det är inte förbjudet att tigga eller organisera tiggeri i Sverige, konstaterade lagmannen Lars-Olle Larsson. Förutsättningarna för att dömas för människohandel är att tiggarna bland annat vilseletts att tigga i Sverige.
– Några av målsägarna har varit vilseledda och utnyttjats otillbörligt. Några är analfabeter och en av målsägarna är blind så de har varit i nödläge i Sverige. Några av tiggarna har varit utsatta för människohandel men det är olika, säger han.
”Ska analysera domen”
Erik Johnsson företräder en av de dömda männen.
– Vår uppfattning är att åklagarens utredning i tingsrätten inte är tillräcklig för fällande dom. Vi har lagt fram både skriftlig och muntlig bevisning som talare emot åklagarens hypotes. Min klient har inte rekryterat någon för tiggeri och det finns fler vittnen som sett honom själv tigga, och har dessutom arbetat och betalat skatt i Sverige. Vi kommer att analysera domen i lugn och ro men jag kan konstatera att min klient fällts mot sitt nekande, säger han.
Den 75-årige mannen från Småland som stått åtalad för medhjälp frias alltså helt av tingsrätten.
Växjö tingsrätt kunde inte svara om de dömda männen kommer att sitta av sina fängelsestraff i Sverige eller i hemlandet.
Ett år sedan tillslaget
Det var för ungefär ett år sedan, i december 2017, som polisen slog till mot flera platser i trakten kring Växjö och Hultsfred. Ett tjugotal brottsoffer som misstänks ha tagits till Sverige från Bulgarien för att tigga på uppdrag av sina landsmän omhändertogs då av polisen. Runt tio personer greps, misstänkta för människohandel.
Ett omfattande utredningsarbete under ledning av polisregion Syds sektion mot grov organiserad brottslighet ledde fram till att åtta personer kunde åtalas i september i år. Sex av dem tillhör samma familj. En svensk man i 75-årsåldern åtalades misstänkt för medhjälp till människohandel eftersom han hjälpt både de misstänkta gärningsmännen och tiggarna med bostäder.
I utredningen har omkring 60 misstänkta brottsoffer figurerat, men alla har inte gått att identifiera och alla har heller inte vågat vittna. Men tretton personer har varit del av rättegången som målsägande. De har berättat om hur de fått sitta och tigga under långa dagar och fått bo i läger i skogen, trängt ihop sig i källarlokaler eller i 75-åringens hus.
Åklagaren har under rättegången på flera sätt velat visa på att brottsoffren varit i beroendeställning till gärningsmännen. Bland annat genom bilder på gärningsmännens exklusivt renoverade hus i hemlandet, och brottsoffrens bostäder som i något fall inte ens hade toalett utan bara ett hål i marken utomhus.
Fängelsestraffen för de sju dömda männen
• En man född 1996 döms till 4 års fängelse och 10 års utvisning för människohandel och misshandel.
• En man född 1993 döms till 5 år och 6 månaders fängelse och 15 års utvisning. Han fälls även för rån, därav det relativt långa fängelsestraffet.
• En man döms till 1 år och 6 månaders fängelse för medhjälp till människohandel och till 5 års utvisning.
• En man född 1998 döms till 2 år och 3 månaders fängelse och 10 års utvisning.
• Tre män döms till 4 år och 10 månaders fängelse och 10 års utvisning, samtliga för människohandel.