Tre förpackningar med läkemedel hålls upp. Den vänstra förpackningen är för Pronaxen 250 mg, den i mitten är en nässpray och den högra är för Loratadin Orif. Bakgrunden visar en oskarp miljö som tyder på en utomhus- eller offentlig plats. Apotek, läkemedel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT förbeställde några vanliga receptfria läkemedel från de fyra största apoteken i landet och jämförde priserna. Skillnaderna är stora. Foto: Rebecca Karlsson/SVT

Dubbla priset på samma vara i samma butik – likadant system på alla de stora apoteken

Publicerad

Samma produkt, samma butik, olika pris.

De stora apotekskedjorna erbjuder ett pris i butik, men ett lägre om du förbeställer online och låter personalen plocka ihop varorna åt dig.

Genom att förbeställa egenvårdsvaror och receptfria läkemedel online – för att en kort stund senare hämta den utvalda varan i närmaste butik – kan kunder ofta spara pengar jämfört med att köpa direkt i butik.

SVT Nyheter Småland har jämfört vanliga receptfria läkemedel på flera apotek – och det skiljer sig rejält.

Se när SVT:s reporter hämtar ut samma vara – till ett mycket billigare pris

För de som inte känner till detta så kan apoteksbesöket alltså bli bra mycket dyrare, för samma vara på samma plats. När SVT ställer frågor på gatan utanför ett apotek i Växjö så är det också flera som känner sig blåsta då de inser att de betalat mer än de egentligen behöver.

Gustav Thiel från Växjö blev tipsad om att förbeställa varor från apoteket istället för att gå direkt till butiken av en familjemedlem.

– För de som inte vet om det är det förkastligt, säger han till SVT.

”Känns som att man blåser folk” – så tycker konsumenterna om prisskillnaden.

En delad bild som visar två olika scener. Den vänstra sidan visar en person i en ljus t-shirt och vit keps som står utanför en butik. Den högra sidan visar en hand som håller en färgglad skylt med information om smärtstillande tabletter, där ”VÄRKTABLETT” och ”ALVEDON 500 MG” framhålls tillsammans med priset ”51 KRONOR” och en procentandel på ”59%”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”För de som inte har koll är det ju förkastligt”, säger Gustav Thiel som ofta beställer sina egenvårdsprodukter i förväg. Foto: SVT

Extrem konkurrens med nätapoteken

Det som samtliga apotek nämner i sina motiveringar till prisskillnaden är att konkurrensen med nätapoteken har pressat priserna extremt hårt.

När det gäller onlinevarorna som hämtas ut med expressleverans på apoteket så har apoteken hittat en slags hybridlösning, där kunden får prissättningen från nätet – men även den personliga kontakten med apoteket.

Känner kunden inte till detta så kan alltså två personer som går in samtidigt på apoteket få betala helt olika priser för samma vara.

Hur upplyser ni konsumenter om att det här alternativet finns?

– Vi lyfter webben men sen pratar vi inte så mycket om priser. Det kan kunden själv se när de är inne på webben, Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

Hur motiverar ni att samma vara kostar olika då?

– I och med den hårda konkurrensen tycker vi att tjänsten med expressleverans inom två timmar är en bra extraservice även fast det naturligtvis inte är det bästa affärsmässiga för oss.

Så tänker apotekschefen om prisskillnaderna.

Bildens vänstra sida visar en starkt belyst skylt med texten ”Apotek” i grönt, vilket indikerar en apotekslokal. Den högra sidan visar en kvinna med ljusa långa hår och glasögon, som sitter i ett rum med vita väggar och fönster. Apotek, läkemedel, medicin, prisskillnad

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi förstår att det blir konstigt för kunder, och vi vill ha gapet så litet som möjligt”, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat. Foto: SVT

Apoteksföreningen: ”Utnyttja prispressen”

Sveriges apoteksförening stämmer in i att konkurrensen har hårdnat, speciellt efter att apoteksmarknaden avreglerades. Samtidigt upplyser de om att vara en aktiv konsument.

– Var medveten om att det är såhär marknaden fungerar och utnyttja, säger Johan Wallér, vd på apoteksföreningen.

Hör vilka råd som branschföreningen ger till konsumenter i klippet nedan

En hand sträcker sig fram för att ta emot en produkt inslagen i grön förpackning med en logotyp som syns tydligt. I bakgrunden finns ett affärsdisken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Ett sådant här reportage kan upplysa människor om att det är så här det fungerar, säger Johan Wallér, vd på apoteksföreningen. Foto: Arta Tahiri/SVT

Så har SVT tittat på prisskillnaden

Vi har undersökt priserna på några av de vanligaste egenvårdsprodukterna i ett husapotek. Priserna jämfördes på de fyra största apotekskedjorna i Sverige via deras webbplatser under vecka 38, 2024.

SVT har köpt en vara från varje apotek: Apoteket Hjärtat, Apoteket, Kronans Apotek och Apoteket Doz.

Prisskillnaderna på egenvårdsprodukter varierar från några kronor upp till 20 kronor eller mer.

I inslaget ovan har vi jämfört priserna på följande produkter: Alvedon värktablett (paracetamol), Pronaxen NSAID (naproxen), Otrivin nässpray (xylometazolin) och Loratadin Orifarm antihistamin (loratadin).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.