En delad bild som visar två olika scener. Den vänstra sidan visar en person i en ljus t-shirt och vit keps som står utanför en butik. Den högra sidan visar en hand som håller en färgglad skylt med information om smärtstillande tabletter, där ”VÄRKTABLETT” och ”ALVEDON 500 MG” framhålls tillsammans med priset ”51 KRONOR” och en procentandel på ”59%”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det kan skilja sig rejält prismässigt på landets stora apotek beroende på om du förbeställer dina varor eller köper dem direkt i butik. Foto: SVT

Kritik mot apotekens dubbla prissättning: ”Förkastligt”

Publicerad

På landets största apotek kan du få ett lägre pris genom att förbeställa egenvårdsvaror och receptfria läkemedel online och hämta dem i butik. På Växjös gator är det få som vet om det.

– För dem som inte vet är det förkastligt, minst sagt, säger Växjöbon Gustav Thiel.

Samma produkt – från samma hylla – med helt olika priser. De stora apotekskedjorna erbjuder ett pris i butik och ett lägre om du förbeställer – och låter personalen plocka ihop varorna åt dig.

SVT jämförde några vanliga receptfria läkemedel – och det skiljer sig rejält. Den största skillnaden vi hittade var på allergitabletter, där det blev över 270 procent dyrare om man inte förbeställt.

Konsumenter som inte känner till detta får alltså betala mycket mer pengar än nödvändigt vid sitt apoteksbesök.

Så mycket dyrare blev det om man inte förbeställde – se klippet nedan

Tre förpackningar med läkemedel hålls upp. Den vänstra förpackningen är för Pronaxen 250 mg, den i mitten är en nässpray och den högra är för Loratadin Orif. Bakgrunden visar en oskarp miljö som tyder på en utomhus- eller offentlig plats. Apotek, läkemedel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT förbeställde några vanliga receptfria läkemedel från de fyra största apoteken i landet och jämförde priserna. Skillnaderna är stora. Foto: Rebecca Karlsson/SVT

Extrem konkurrens med nätapoteken

Det som samtliga apotek nämner i sina motiveringar till prisskillnaden är att konkurrensen med nätapoteken har pressat priserna extremt hårt, medan fysiska butiker erbjuder personlig service och direkt tillgång som kostar mer att hålla igång i form av personalkostnader och dyra hyror för lokalerna.

Annika Svedberg är chefsapotekare på Apotek Hjärtat, och hon säger att hon förstår att det kan bli konstigt för kunderna.

Hur upplyser ni konsumenter om att det här alternativet finns?

– Vi lyfter webben men sen pratar vi inte så mycket om priser. Det kan kunden själv se när de är inne på webben, Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

Bildens vänstra sida visar en starkt belyst skylt med texten ”Apotek” i grönt, vilket indikerar en apotekslokal. Den högra sidan visar en kvinna med ljusa långa hår och glasögon, som sitter i ett rum med vita väggar och fönster. Apotek, läkemedel, medicin, prisskillnad

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi förstår att det blir konstigt för kunder, och vi vill ha gapet så litet som möjligt”, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apoteket Hjärtat. Foto: SVT

så har svt tittat på prisskillnaden

Vi har undersökt priserna på några av de vanligaste egenvårdsprodukterna i ett husapotek. Priserna jämfördes på de fyra största apotekskedjorna i Sverige via deras webbplatser under vecka 38, 2024.

SVT har köpt en vara från varje apotek: Apoteket Hjärtat, Apoteket, Kronans Apotek och Apoteket Doz.

Prisskillnaderna på egenvårdsprodukter varierar från några kronor upp till 20 kronor eller mer.

I inslaget ovan har vi jämfört priserna på följande produkter: Alvedon värktablett (paracetamol), Pronaxen NSAID (naproxen), Otrivin nässpray (xylometazolin) och Loratadin Orifarm antihistamin (loratadin).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.