– Ljungby energi har bedömt att man måste stärka upp konstruktionen för att trycket på väggen är så högt. Vi kommer att hjälpa dem med pumpkapacitet, säger Carl Håkansson, räddningschef.
Det har nu byggts träställningar inuti byggnaden som ska hålla väggarna från kollapsa. Skulle väggarna trots det inte klara trycket skulle vattnet kunna forsa in i elkraftverket.
På söndagseftermiddagen meddalade kommunen att de kontinuerligt arbetar med att bland annat plocka upp träd, båtar och annat för att säkra att inte vattenflödet stoppas upp i ån Lagan. Dessutom utförs grävning i Hamneda för att förebygga att bron ska påverka flödet negativt.
– Vi samarbetar med flera aktörer såväl inom organisationen som utanför, bland annat med Försvarsmakten, säger Carl Håkansson
Höga vattenflöden
I onsdags utfärdade SMHI en klass 2-varning för Ronnebyån, Mörrumsån och delar av Lagan. Sedan dess har vattnet fortsatt att stiga, som konsekvens av ovanligt mycket nederbörd den senaste tiden.
En klass 2-varning innebär enligt SMHI mycket besvärligt väder som ”kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner”.
I Ljungby kommun har räddningstjänsten tagit hjälp av Försvarsmakten för att bevaka viktig infrastruktur från att översvämmas Räddningstjänsten i Ljungby gick igår ut med en varning till allmänheten om att förbereda sig för eventuella översvämningar.