Foto: Henrik Montgomery/TT/Erik Arenius/Jordbruksverket

Fågelinfluensan: En mångmiljonsmäll för skattebetalarna

Uppdaterad
Publicerad

Mer smittsam och mer dödlig – fågelinfluensan är denna vinter något utöver det vanliga och har redan kostat staten flera hundra miljoner kronor. ”En katastrofvinter”, enligt branschorganisationen Svenska Ägg.

Hittills har 15 utbrott konstaterats i anläggningar för tamfågel i Sverige sedan i november.

Det är alldeles för tidigt att säga vad det kostat skattebetalarna, eftersom nya utbrott tillkommer, men enligt Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket, handlar det om flera hundra miljoner kronor.

Storproducenten utanför Mönsterås hårt drabbade

Att Sveriges största äggproducent, CA Cedergren utanför Mönsterås, hör till de drabbade och tvingats avliva två miljoner hönor bidrar till rekordstora utgifter.

– Säsongen 2020-2021 är något utöver det vanliga, det är inte någon av oss som har varit med om något liknande, säger Håkan Henrikson.

Problemet är att det är ett luftburet virus som kan spridas från vilda fåglar via ventilationen och den här säsongen bär många vilda fåglar på smittan. Håkan Henrikson nämner vaccin som en möjlighet i framtiden, men något sådant finns inte att tillgå i dagsläget.

Efterlyser förändringar för att förhindra utbrott

Hos Sveriges största äggproducent i Mönsterås ligger produktionen fortfarande nere efter utbrottet av fågelinfluensa i januari. När den kan dras igång igen, vågar vd Claes Cedergren inte spekulera i, det finns olika scenarier.

Att förändringar måste till för att förhindra nya utbrott i framtiden är solklart, anser han, men det är ännu inte klarlagt hur smittan tog sig in och därför vill han inte uttala sig om vilka åtgärder som kommer att vidtas.

Se i videon hur arbetet med avlivningen hanterades på CA Cedergrens i februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.