I en ny studie som undersökt mängden metallföroreningar i grundvattnet vid bland annat nedlagda glasbruk har det gamla bruket i Pukeberg i Nybro kommun varit lite extra i fokus. Foto: SVT

Förorenade glasbruk – mindre gift i grundvattnet än befarat

Uppdaterad
Publicerad

Höga halter av metallföroreningar i marken vid exempelvis gamla glasbruk behöver inte automatiskt betyda höga föroreningar även av grundvattnet. Det visar en studie där det gamla glasbruket i Pukeberg i Nybro kommun varit i fokus.

I Sverige finns enligt Naturvårdsverket runtom i Sverige 27 000 platser som är så förorenade att de utgör en risk för miljö och människor.

De metallföroreningar som finns vid nedlagda glasbruk i Småländska glasriket lyfts ofta fram som de mest mest prioriterade hoten.

Hittills har det varit svårt att göra bedömningar kring hur stor del av dessa föroreningar i mark som också riskerar att nå ner till grundvattnet.

En avhandling vid Linnéuniversitetet visar nu att föroreningarna når grundvattnet i mindre utsträckning än befarat.

Nedlagda glasbruket i Pukeberg i fokus i undersökningen

Terese Uddh Söderberg, forskare i miljövetenskap, som står bakom avhandlingen har undersökt 200 av de mest förorenade platserna i landet.

Det har varit extra fokus på det nedlagda glasbruket i Pukeberg, ett av de mest förorenade områdena i hela Glasriket.

– Här i Glasriket har de betydande metallföroreningarna i marken gjort att både myndigheter och boende nära glasbruken oroat sig för hälsorisker. Och även om nivåerna i marken är höga så ser vi att mängden metallföroreningar som når ut i grundvattnet är mycket lägre än förväntat, säger Terese Uddh Söderberg, i ett pressmeddelande.

Svårt bedöma riskerna för att metallföroreningar ska spridas

Enligt avhandlingen är det komplicerat att bedöma riskerna för att föroreningar i mark ska nå ner till grundvattnet. Generella modeller riskerar att slå fel.

– Problematiken är att de flesta generella riskbedömningsmodellerna utgår från metallkoncentrationen i jord när de ska beräkna metallhalten i grundvattnet. Vi visar att dessa modeller lika lätt kan underskatta som överskatta metallspridningen till grundvattnet och båda av dessa fel kan resultera i negativa konsekvenser, säger Terese Uddh Söderberg i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.