t.h ungdom som står och tittar i kameran. t,v studenter som firar sin studentexamen på ett studentflak

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du ungdomar dela sina tankar kring de ökade kostnaderna. Foto: SVT/Arta Tahiri

Framtiden väntas bli dyr för dagens studenter: ”Får skippa semestern”

Uppdaterad
Publicerad

Klimatförändringarna förväntas driva upp priserna på boende, mat och energi, vilket skapar en betydligt dyrare framtid för dagens barn och unga. SVT frågade unga i Växjö om hur de ser på framtidens ekonomiska utmaningar.

I klippet berättar ungdomarna om ekonomiska utmaningar och vilka lösningar de tror på.

Barn som föds idag, kommer enligt en ny rapport från konsumentguiden Consumer reports att få ökade kostnader under sin levnad – och det handlar om miljontals kronor under en livstid.

Med klimatförändringarnas nuvarande takt kommer priserna öka i bland annat boende, mat och energi. SVT Småland begav sig ut för att prata med ungdomar om deras tankar på framtidens ekonomiska utmaningar.

– Jag känner att jag kanske kommer få skippa vissa grejer. Kanske semestern, att jag kommer få fundera på ifall jag kommer kunna få åka på semester, säger 16-åriga Kim Ngan Lam.

Så kan klimatförändringarna påverka din mat

FAKTA OM STUDIEN

Studien utfördes av det globala konsultföretaget ICF på uppdrag av den icke-vinstdrivna konsumentguiden Consumer reports. Undersökningen tittar på hur förändringar i klimatet som leder till ökning av värme, vågor, torka, översvämningar kan påverka individen ekonomiskt (i USA). Resultatet visar på ökade levnadskostnader samtidigt som inkomster förväntas minska.

Kostnadsuträkningen och ökningen är en jämförelse med hur kostnaden varit om klimatet inte förändrats, utan att förutsättningarna varit detsamma som 1995 och plus/minus tio år (1986-2005).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.