Den giftiga blåsvarta björkstekeln har hittats i Kronoberg. Foto: Länsstyrelsen Kronoberg

Giftig larv hittad på förskola i Växjö – samma effekt som flugsvamp

Uppdaterad
Publicerad

Den blåsvarta björkstekeln har funnits i Skåne sedan början av 2000-talet. Men de senaste åren har observationer även gjorts i Kronoberg. I år har den hittats i Växjö och Tingsryds kommun – och nu varnar Länsstyrelsen för den mycket giftiga larven.

Larven, som bara lever kring björkar, lämnar just nu träden för att förpuppa sig i marken. Det är under denna perioden som den är farlig för människor och djur. Larven bär på ett gift som är besläktat med det som finns i flugsvamp, och får man i sig det kan det leda till dödsfall.

– Det är mest relevant för betande djur. Får de i sig tillräckligt mycket gift så kan de dö, säger Martin Sjödahl som är ledningsstrateg på Länsstyrelsen i Kronoberg.

Tydliga tecken på träden

Martin Sjödahl uppmanar till uppmärksamhet om det finns björkar i området. Tecken på att den blåsvarta björkstekeln finns vid träden är att hela grenar är kala, medan andra delar av trädet är oskadade.

Larverna lämnar alltid kvar mittnerven på bladen. När nervsträngen sedan vissnar får den en rödbrun färgton som syns även på långt håll. Kraftigt angripna björkar blir på sensommaren helt bladlösa.

Hittad på förskola

Larven har i år bland annat hittats på en förskola i Växjö, men det finns inga fall i Sverige där människor fått i sig giftet.

Mest utsatta är idisslande betesdjur, och då framförallt mindre djur som får och getter där det finns fall i Danmark där djur har dött. I Sverige finns ett fall i Ystad där en hundvalp åt en larv och dog.

– Har man björk i sina hagar så ska man vara uppmärksam, och om man ser tecken så bör man ha djuren någon annanstans, säger Martin Sjödahl

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.