En person interagerar med en liten gris inuti en stallmiljö, omgiven av halm och svagt ljus från en lampa. Grisen är på väg att nosa på personens hand, vilket visar en lugn och vänlig stämning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den åtta månader gamla griskultingen blev allvarligt skadad med djupa hugg på var sida om huvudet efter att en hund i helgen gick till attack mot den. Foto: Karin Ahlgren/SVT

Lilla grisen Pippi allvarligt skadad i hundattack på 4H-gård i Kalmar – tredje attacken senaste åren

Uppdaterad
Publicerad

Den åtta månader gamla minigriskultingen Pippi blev i helgen allvarligt skadad när en hund slet sig och gick till attack mot kultingen på 4H-gården i Kalmar. Det var den tredje allvarliga hundattacken inom loppet av några år.

– Som tur var, så var gårdens vice ordförande här. Hon kom in i hagen och gick emellan, med risk för sin egen hälsa. Men hon räddade grisens liv, säger Tina Burvall som är verksamhetschef på 4H-gården i Kalmar.

Kultingen som fått namnet Pippi blev illa biten när hunden tog tag om huvudet på den och ruskade den fram och tillbaka.

– Hundägaren var helt handfallen och gjorde ingenting, mer än skrek.

Djur har attackerats tidigare

Det är den tredje allvarliga hundattacken på 4H-gården inom loppet av några år. Varje gång har det varit gårdens personal som fått gå emellan hunden och det attackerade djuret.

Tidigare har en katt blivit allvarligt attackerad, samt ett får som fick avlivas efter att en hund vars ägare lät den hälsa på fåret högg sönder fårets ögonglob.

– Det fåret fick vi avliva på plats, säger Tina Burvall.

Kommer ni att förbjuda hundar från att besöka gården?

– Nej, det kan vi inte göra, men det finns en viss sorts hundar som gör oss extra vaksamma. Jag skulle vilja säga att det är extremt dåligt omdöme att ta hit hundar som inte är pålitliga.

– Har man en hund som man inte har kontroll över, sök hjälp, låt någon annan ta över den. Det är den största chansen för den hunden att överleva.

Händelsen är polisanmäld samt anmäld till Länsstyrelsen i Kalmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.