Visualisering av hur den nya moskén i Kalmar är tänkt att se ut. Mark- och miljödomstolen avslog de fyra överklaganden som hade kommit in mot byggplanerna. Foto: Muslimska trossamfundet

Grönt ljus för ny moské i Norrliden – alla överklaganden avvisades

Publicerad

Mark- och miljödomstolen har avvisat och avslagit alla överklaganden på detaljplanen för det nya moskébygget i Kalmar. Nu ska ett bygglov tas fram.

Detaljplanen för den nya moskén i Norrliden fick flera överklaganden efter att den godkänts av kommunfullmäktige i Kalmar.

Nu har mark- och miljödomstolen avvisat och avslagit samtliga överklaganden, något som Barometern var först med att berätta.

– Det känns bra. Det var ändå väntat med tanke på hur mycket jobb Kalmar kommun har lagt ner, jag hade blivit förvånad om utfallet hade blivit något annat, säger Shadi Salame, ordförande i Muslimska trossamfundet i Kalmar.

Överklagande med hänvisning till djur- och växtliv

Det var tre överklaganden som domstolen nekade klagorätt och ett som inte hade ett starkt nog skäl att upphäva kommunens beslut.

Överklaganden innehöll främst protester angående djur- och växtlivet i området.

Enligt domstolen är det inget i detaljplanen som skapar större störningar för omgivningen.

Innan det kan bli byggstart måste dock kommunen säga ja på en ansökan om bygglov.

– I och med att domstolen utrett detta snabbt så blir det nog enkelt att få fram ett bygglov, säger Shadi Salame.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.