En pojke sitter vid en dator och hans mamma sitter bredvid

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Älmhults kommun ska starta en ny enskild skola för vissa barn med särskilda behov. Philippa Lodelius-Ekman hoppas att sonen Hampus ska bli en av sex elever på skolan. Här henne i klippet ovan. Foto: SVT/Ida Andersson

Hampus föräldrar hoppas att han får plats Älmhults nya skola

Uppdaterad
Publicerad

Hampus Lodelius- Ekman kan bli en av eleverna i Älmhults nya resursskola. Han börjar fyran i augusti och hans föräldrar tror att han kommer att utvecklas bättre i en mindre grupp.

När Hampus skulle börja första klass bodde familjen i Norrtälje, och där hade han fått plats i en kommunal resursskola. Men han hann aldrig börja där innan familjen valde att flytta till Älmhult.

– När vi flyttade ner hit så frågade vi kommunen om det fanns någon motsvarighet här nere men fick till svar att det inte gjorde det, säger Hampus pappa Jimmy Lodelius-Ekman.

Hampus mamma Philippa Lodelius-Ekman är själv lärare i kommunen, och fick ganska tidigt veta om planerna på den nya skolenheten.

Har haft två resurser och mycket enskild undervisning

Eftersom Hampus har autism har han i sin nuvarande skola fått en stor del av sin undervisning utanför det vanliga klassrummet och haft två resurser.

Så här säger Philippa om varför de sökt en plats på resursskolan:

– Vi vill att han ska få så bra möjligheter som möjligt att nå så långt som möjligt utan de begränsningar som det lätt blir när man i stor utsträckning sitter bara med en resurs.

Familjen har ännu inte fått besked kring om Hampus blir en av de sex eleverna på den nya skolan. Men där kommer all undervisning bedrivas av utbildade lärare, vilket Philippa ser som positivt.

– Jag tror att det är en liten annan syn på elevens kunskaper och elevens behov bland den typen av personal som väljer sådana arbetsplatser.

Slutar som lärare – ”Blir en ganska stor hopplöshet”

Själv har Philippa bestämt sig för att sluta som lärare. En av anledningarna är att hon känner att det är svårt att räcka till för alla de elever som behöver stöd och extra anpassningar.

– Det blir en ganska stor hopplöshet för att man inte räcker till. Det blir ibland en känsla av att någon dag kommer det att funka för de här eleverna, men just här och just nu så funkar det inte. Då blir det lite en känsla av att man inte gör sitt jobb, säger hon till SVT Småland.

Hör Hampus föräldrar berätta om varför de ansökt om plats för Hampus i den nya skolan i klippet.

Kvinna står fram för en dörr på skola i Älmhult

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här berättar Älmhult kommuns grundskolechef Anna Rix Grönvall om den nya resursskolan för barn i behov av omfattande särskilt stöd. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.