Över 400 av inspektionerna som genomfördes i våra kommuner 2018 var särskilt allvarliga och ledde till nya kontrollbesök, olika typer av förelägganden och i vissa fall även förbud mot fortsatt livsmedelshantering.
Vi har gått igenom de allvarligaste avvikelserna. Här är några exempel:
• I en smutsig, belamrad lokal i Växjö förvaras stora mängder livsmedel. En del matvaror har passerat bäst före-datum och en del läcker. I lokalen hittas dessutom råttbajs. Företaget förbjuds omedelbart att hantera livsmedel i lokalen.
• Rå kyckling, rått kött och grönsaker hanteras på samma ytor på en restaurang i Nybro. Tillagad kyckling hålls inte tillräckligt varm. Det framgår inte heller vilket land den inköpta kycklingen kommer ifrån. Diskmaskinen är trasig så all diskning görs för hand. Restaurangen förbjuds att syssla med all livsmedelshantering tills en lång lista av brister åtgärdas.
• På en restaurang i Växjö saknas det handfat i köket. Trots det hanteras rått kött som kan bli förorenat om handhygienen brister.
• Frityroljan som används i en falafelvagn hälls rakt ut i dagvattnet.
• Fyra frysta lammskallar med okänt ursprung hittas i en frys i en butik i Kalmar. Butiken förbjuds att sälja skallarna som lyfts bort ur frysen.
• I en kraftigt smutsig lokal i Nybro hittas mögliga livsmedel. Personal jobbade dessutom där utan lämplig arbetsklädsel och utan bra möjligheter att tvätta sig.
• Hos en livsmedelsaktör i Växjö hittas råttbajs och dessutom en död råtta i en fälla.