Helena Storbjörk Windahl är chef för avdelningen Styrning och uppföljning på Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket: Kontrollen skiljer sig runtom i landet

Publicerad

Skillnaden är stor mellan hur många livsmedelsinspektioner som görs i olika kommuner. Livsmedelsverket är tillsynsmyndighet och jobbar aktivt för att alla kommuner ska jobba på samma sätt.

Hur många inspektioner som gjordes i kommunerna i Kalmar och Kronobergs län under 2018 varierar mellan 3 och 28 per tusen invånare. Kommunerna har förstås olika antal inspektionsobjekt, men variationerna är väldigt stora.

– Mindre kommuner har ofta svårt att rekrytera duktiga och erfarna inspektörer. Eftersom vi har många kommuner i Sverige av varierande storlek, blir kontrollen också varierad, säger Helena Storbjörk Windahl, chef för avdelningen Styrning och uppföljning på Livsmedelsverket.

Livsmedelsinspektioner i Småland

En rapport om livsmedelsinspektionerna i Sverige 2017 som släpptes i slutet av november förra året, visar att många kommuner har svårt att rekrytera och behålla personal. Det blir då också svårt att upprätthålla kompetensen.

Olika antal avvikelser

Det finns också problem med likvärdigheten, till exempel hur hög andel av inspektionerna som resulterar i en avvikelse. I våra kommuner varierar det mellan 23 och 87 procent, visar SVT Nyheter Smålands genomgång av kontrollerna 2018.

– Det kan bero på att man har lite olika arbetssätt. Om man ger tillsägelser via kontrollrapporter eller om man fattar beslut på en gång, berättar Helena Storbjörk Windahl.

– Vi tror också att det beror på att man gör olika bedömningar. Vi har över 1 000 inspektörer och jobbar för likvärdighet i kontrollen. Det gör vi med vägledning och styrning genom mål för vad kontrollen ska ge för effekt.

Samarbete en väg framåt

Samtidigt är det inte alla kommuner som lever upp till lagkraven. 2017 var Lessebo en av två kommuner som fick ett föreläggande av Livsmedelsverket för att det genomfördes för få inspektioner. Problemen var tvungna att åtgärdas inom en viss tid.

Livsmedelsverket ser gärna att kommuner samarbetar med varandra för att skapa en mindre sårbar och mer likvärdig verksamhet.

– Det är bra med mer samarbete. Vi ser det som positivt att man har kollegor runt omkring sig, man kan diskutera med dem och får en större likvärdighet i kontrollen. Man bibehåller kompetensen och så minskar sårbarheten om det är någon som slutar, säger Helena Storbjörk Windahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Livsmedelsinspektioner i Småland

Mer i ämnet