– Företagarna kan vara säkra på att det blir en likvärdig bedömning i båda kommunerna. Det är lättare för oss, för vi har fler objekt. Så det blir en större rättssäkerhet kan man säga, förklarar livsmedelsinspektören Ida Pettersson.
När man tittar på de livsmedelsinspektioner som gjordes under 2018 är det tydligt att de tre inspektörerna var flitiga. Totalt gjorde de 424 inspektioner. I Vimmerby gjordes flest inspektioner per tusen invånare i vårt område, om man bortser från sommarstaden Borgholm, som har väldigt många inspektionsobjekt.
– Vi försöker satsa på att göra fler lite kortare inspektioner, för att få fler bilder under året på ett ställe som har mycket tid. Hellre det än någon enstaka lång inspektion för vår del, säger Ida Pettersson, en av livsmedelsinspektörerna.
”Har någon att bolla med”
För Ida Pettersson personligen är kollegorna väldigt viktiga.
– Det är jättebra att man hela tiden har någon att bolla med om det är någon bedömning man är osäker på. Jag vet att det finns kommuner där inspektörer jobbar själva och de har det nog svårt på det sättet.
En utredning som Statskontoret har gjort kring hur livsmedelskontrollerna kan stärkas kommer fram till att samarbete är vägen att gå i framtiden. Fredrik Holm som är länsveterinär på länsstyrelsen Kronoberg och har en samordnande funktion för livsmedelskontrollen i länet.
– Om kommunerna inte utökar sitt samarbete med varandra kan det finnas en risk inom några år att det blir en tvingande åtgärd för kommunerna, säger han.
Även Livsmedelsverket ser samarbeten mellan kommuner som något positivt.