En person sitter vid ett bord i en rumslig miljö med orange väggar. Runt personen finns flera skärmar som är monterade på ställningar, och en skrivuppsättning ligger på bordet med papper och en penna. Skärmarna visar blåaktiga cirklar, vilket kan indikera ett experimentellt test eller en studie.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur kan det vara att leva med adhd? Det kan en simulator nu ge en liten känsla av. Se hur SVT:s reporter reagerar när han testar adhd-lådan i klippet ovan. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Här testar SVT:s reporter adhd-lådan i Kalmar: ”Oj, herregud”

Uppdaterad
Publicerad

Internationella funktionsrättsdagen uppmärksammades under tisdagen i Kalmar med aktiviteter, föreläsningar och utställningar. I en simulator testade SVT:s reporter hur det kan vara att ta in information för en person med adhd.

Idag, den 3 december, är det Internationella funktionsrättsdagen. Detta uppmärksammas på olika sätt runt om i världen och i Kalmarsalen kunde man prova på olika aktiviteter, för att öka förståelsen för hur det kan vara att leva med en funktionsnedsättning.

– Idag vill vi belysa hur det är att ha en funktionsnedsättning, fira framgångar och även lyfta fram sådant som behöver förbättras i samhället, säger Åsa Selander, kanslichef på Funktionsrätt Kalmar län.

Testar hur det är att leva med adhd

En aktivitet som var särskilt spännande och lockande var ”adhd-lådan”. Där man kunde få en inblick i hur det kan vara att leva med adhd.

Se i videon hur SVT:s reporter testar adhd-lådan.

– Jag hoppas verkligen att människor som inte redan är engagerade i funktionshinderrörelsen lyssnar. Jag hoppas att politiker och makthavare tar till sig ytterligare en dimension av problematiken, säger Elisabeth Wallenius, tidigare ordförande för Funktionsrätt Sverige, som under måndagen föreläste om frågan.

Vill förbättra livet för personer med funktionsnedsättning

Arrangemanget var ett samarbete mellan Länsstyrelsen Kalmar län, Kalmar kommun och Funktionsrätt Kalmar län. När SVT besökte evenemanget var det mycket folk på plats.

– Målet är att förbättra livet för personer med funktionsnedsättning, säger Åsa Selander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.