– Ja, förhoppningen är att vi får i gång en liten population som med hjälp av stödutsättningar kan bli större och livskraftig, säger Kristofer Försäter som är ansvarig djurvårdare för den grönfläckiga paddan på stiftelsen Nordens Ark, till TT.
Återställa mark
Genom åren har tusentals rödlistade paddor satts ut på Öland, och återigen var det nu dags för utsättning vid Högby hamns fågelskyddsområde på nordöstra sidan av ön. Flera paddor, både yngel och vuxna, har satts ut på platsen som en gång i tiden hyste en naturlig population.
Arbetet med att få tillbaka den sällsynta paddan på Öland har pågått sedan 2003, ett projekt som sker i samarbete med Länsstyrelsen i Kalmar. Områden som kan vara attraktiva för paddan att leva på har gjorts i ordning.
– Man har restaurerat miljöerna som blivit förstörda av övergödning och igenväxning, säger Kristofer Försäter och fortsätter:
– Flera markägare har gått med på de här åtgärderna för att återställa markerna.
Många dör
Kristofer Försäter hoppas på en utsättning paddor till innan vintern är här. Mängden som sätts ut kan låta stor, men faktum är att många har svårt att överleva, berättar han.
– Vi vet att det finns paddor som klarat sig sen tidigare utsättningar, men varje år vet vi att paddor kommer att dö, dels under vintern och dels på grund av predatorer.
Trots tuffa förutsättningar så har Kristofer Försäter vid den senaste utsättningen i Högby hamn faktiskt observerat några gamla paddor från tidigare utsättningar.
– Ja, minst ett tiotal har klarat våren. Vi har också rapporter om hanar som spelar i dammarna. Men det är svårt att inventera. Man får göra en uppskattning.
Fakta: Grönfläckig padda
Grönfläckig padda är rödlistad och klassificeras som ”sårbar”.
Vid en bedömning 2010 var den ”akut hotad”.
Den grönfläckiga paddan blir som mest 13–14 centimeter lång.
Det finns två paddarter till i Sverige: Vanlig padda och strandpadda (som även kallas stinkpadda).
Genom åren har tusentals paddor släppts ut på Öland. De har vuxit till sig i en avelsanläggning på Nordens Ark.
Nordens Ark har satt ut grönfläckiga paddor i många år, både yngel, nymetamorfoserade (nyomvandlade) och vuxna paddor i Skåne, Blekinge, Öland och Gotland.
Sedan 2009 har utsättningarna koncentrerats till Öland.
Källa: Nordens Ark