Tillståndet ska bland annat visa att de som bedriver verksamheten har rätt kompetens för att ta hand om barnen.
– Kommunerna har ett stort ansvar att kontrollera att man har tillstånd och har förutsättningar att bedriva en verksamhet med god kvalitet. Det ska sitta i kommunens dna att man alltid kontrollerar tillstånd, säger Lennart Wenneberg på Inspektionen för vård och omsorg (IVO).
”Ser allvarligt på det”
IVO har startat en utredning och LSS-beslut och fakturor gällande Fridafors Fritidscenter har begärts in från sammanlagt elva kommuner i närområdet.
Enligt uppgifter till SVT Nyheter kan det dock röra sig om fler kommuner som beviljat barn en plats på sommarkollot.
Kommunerna har oftast beviljat barn en lägervistelse på sju eller tolv dagar. Så kallad korttidsvistelse för barn som omfattas av LSS, lagen om stöd och service, till vissa funktionshindrade.
– Vi ser ju allvarligt på det eftersom man inte har kontrollerat från samhällets sida att man har förutsättningar att bedriva verksamheten med god kvalitet. Och det kan få allvarliga konsekvenser för dem som ska ha insatsen. Ofta är det ju personer, om vi pratar om LSS-området, med stora funktionsnedsättningar som kräver att man har kompetens för det man ska göra. Det är lagkrav på hur en sådan verksamhet ska se ut, säger Lennart Wennberg.
Tingsryds kommun, där Fridafors Fritidscenter ligger, är en av flera kommuner som återkommande beviljat barn plats på kollot. Kommunen har genom åren betalat runt 370 000 kronor till sommarkollot, som utan tillstånd är olagligt att bedriva. Att det saknades tillstånd kände inte kommunen till.
– Det är allvarligt. Vi måste ju veta att verksamheten har tillstånd. Men det viktiga tycker jag är att vi har följt upp alla beslut, att insatsen har varit bra och att den enskilde och anhöriga varit nöjda, säger Pernilla Risberg, chef för LSS-handläggning i Tiingsryds kommun.
IVO överväger polisanmälan
När en verksamhet bedrivs utan tillstånd innebär det problem för myndigheten som ska sköta tillsynen. Tillståndet finns till för att säkerställa att de som ska ha insatserna verkligen får det de har rätt till, med god kvalitet. Det kan till exempel handla om ledningens kompetens och lämplighet eller att lokalerna är ändamålsenliga.
– Det är klart att det är svårt för oss att tillsyna verksamheter som vi inte känner till att de finns, säger Lennart Wennberg.
Förutom att IVO-beslut kan landa i att verksamheten genast ska upphöra kan det också få ett rättsligt efterspel.
– När det är sådana här fall där man bedrivit verksamhet utan tillstånd så överväger vi alltid att göra en polisanmälan.
Muntlig överenskommelse
Företrädare för fritidscentret har avböjt intervju men säger i mejl till SVT att de uppfattat att de hade ett muntligt tillstånd.