Kajsa och Ali framför bussen de bygger om

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet visar Kajsa och Ali oss runt i deras framtid hem, bussen Sayyara. Foto: Arta Tahiri/SVT

Kajsa och Ali bryter normen – bygger ett liv på hjul

Publicerad

Kajsa Åkesdotter och Ali Majeed Mohammed Ali har nyligen tagit ett steg mot sitt drömliv genom att köpa en buss, en Vario 814D, i Nederländerna.

När SVT träffar paret i Skruv, utanför Lessebo är de mitt uppe i renovering av sitt framtida hem.

– Den här veckan ska vi göra det läskigaste och det är att dra elen i bussen, säger Ali Majeed Mohammed Ali .

Kajsa Åkesdotter, som idag arbetar som pannoperatör på Lessebo bruk, har länge strävat efter att bestämma över sin egna tid och samtidigt kunna resa.

– Det känns som att livet är så mycket större än att jobba 8-16 varje dag och bara ha två dagars ledighet, säger Kajsa.

”Våga tänka utanför boxen”

Ali Majeed Mohammed arbetar som undersköterska på ett LSS-boende och var skeptisk inför Kajsas idé till en början.

– Jag kände att det var en galen idé för ett år sen. Hela systemet är uppbyggt på att du måste få in inkomst från ett fast jobb. Men det finns andra alternativ, våga ta steget att tänka utanför boxen, säger Ali.

Ali och Kajsa sitter på trappan i sin buss

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ali och Kajsa berätta hur de ska finansiera sin nya livsstil och deras tankar kring att bryta traditionella normer. Foto: Arta Tahiri/SVT

Försörja sig på sociala medier

Målet är att deras nya mobila hem ska vara klart i maj 2025. Då ska de ut och resa och lämna sina nuvarande jobb. Försörjning hoppas de i stället kunna dra in genom att dela med sig av sitt nya liv på sociala medier, främst på Youtube.

– Man måste leva lite i kapp med samhället. Samhället ändras hela tiden. Nu kan du leva på sociala medier, människor har det väldigt gott ställt på sociala medier, säger Kajsa.

”Det kan sticka i andras ögon”

Paret upplever att det finns andra livsstilar och kulturer att anamma. De vill leva minimalistiskt – och minska sin konsumtion.

– Jag tror att i svensk kultur så är liksom bondesamhället så himla inrotat i svenskarna. Arbeta är så himla starkt inpräntat i vårt DNA och frångår du den normen så sticker det i folks ögon. Det är inte så att vi ska leva på bidrag och åka runt i den här bussen, vi ska ju liksom jobba, säger Kajsa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.