Gullbrandssonska lyckan kan bli platsen där Kalmars nya friluftsteater kommer att byggas. Foto: Kalmar kommun

Kalmars nya friluftsteaterscen kan byggas här

Uppdaterad
Publicerad

Kalmar kommun vill bygga en scen för friluftsteater, allsång och andra evenemang och visar intresse för en plats där scenen skulle kunna stå klar till sommaren 2026.

Kommunen har identifierat tre möjliga ställen för teatern, men det som står mest i fokus är Gullbrandssonska lyckan, den gröna ytan alldeles intill Krusenstiernska gården. Som visas på bilden ovan.

Sedan en längre tid har kommunen tittat på olika alternativ för att skapa en utomhusscen för friluftsteater när avtalet Krusenstiernska gården löper ut 2026.

Idén med att välja Gullbrandssonska lyckan är att att binda ihop platsen med Krusenstiernska gården och Kalmar rosenträdgård och på så vis skapa en större kulturpark.

Förutom Gullbrandssonska lyckan har även Kalmar rosenträdgård och en fastighet intill Gamla kyrkogården (Valnötsträdet) undersökts som möjliga platser.

Det är ännu tidigt i processen men snart ska man börja med georadar-mätningar som ska säkerställa att fornminnen som finns under marken inte skadas av en scen- och parkanläggning.

I ensemblen till årets sommarteater, tillsammans med Robert Gustafsson, syns även Carina Lidbom, Per Svensson och Linda Olsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter fem års frånvaro återvände Robert Gustafsson till Krusenstiernska teatern sommaren 2024. I klippet ovan, från december 2023 kan du höra honom berätta inför återkomsten. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.