Kvinnan är misstänkt för att ha stulit närmare 20 000 kronor från sin arbetsgivare via falska återköp. Foto: Polisens förundersökning

Kassabiträde gjorde falska returer – åtalas för bedrägeri mot matbutik i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

En 45-årig kvinna från Kalmar åtalas misstänkt för bedrägeri sedan hon vid ett stort antal tillfällen ska ha stulit pengar från sin arbetsgivare. Detta genom att genomföra falska återköp i sin roll som kassabiträde.

Kvinnan jobbade i kassan på en matbutik i Kalmar och står nu åtalad för att vid 24 tillfällen under sommaren 2021 ha gjort felaktiga återköp under sitt arbete i kassan och på så sätt fått tag i kontanter. Detta till ett totalt värde av 17 767 kronor.

I åklagarens bevisning mot kvinnan finns både filmer från övervakningskameror, som visar hur kvinnan gör återköp utan att det finns någon kund, och även kvittokopior på de falska återköpen.

Upptäcktes vid inventering

Det misstänkta bedrägeriet upptäcktes när kontanter i butikens kassaskåp skulle inventeras. Den misstänkta kvinnan var då själv med och inventerade. I samband med att bedrägerierna upptäcktes sa kvinnan själv upp sig.

Misstänker större omfattning

I polisens förundersökning konstateras att matbutiken själva misstänker att det snarare handlar om 121 tillfällen av falska återköp under fyra års tid och stöld av pengar från kassaskåp. Den totala summan skulle ligga på 400 000 kronor. Det har dock inte åklagaren kunnat hitta bevis för.

Kvinnan själv erkänner bedrägeri vid de 24 tillfällen som åtalet handlar om. Hon säger att hon tog pengar för att hon hade ekonomiska problem till följd av ett spelmissbruk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.