Ulf Kyrling, Hans Sabelström, Tommy Pettersson och Eva Hansson Törngren hoppas att nätverket på Sydöland ska bli en lyckad satsning. Foto: Ida Svensson/SVT

Socknar på Sydöland ska jobba tillsammans i ett nytt nätverk

Publicerad

De sex sydligaste socknarna på Öland vill tillsammans utveckla sin del av världen och ha en dialog med politikerna innan beslut tas.

Allt började när Cementa skar ner kraftigt och många blev av med sina jobb. Då startades Kraftsamling Sydöland för att underlätta situationen.

– I det projektet har vi olika insatsområden, ett är att hitta former för bättre samverkan mellan alla som bor och verkar på Sydöland, säger Ulf Kyrling, projektledare, Mörbylånga kommun.

Mörbylånga

Dialog med kommunen

Resultatet blev ett nätverk som tillsammans ska utveckla Sydöland. Tanken är att de ska ha en dialog med Mörbylånga kommun innan beslut tas. 

Nästa steg är att utse vilka som ska vara med.

–  Två representanter från varje socken ska vara med i det här arbetet. Kommunens landsbygdsutvecklare är också med.

Det finns många föreningar och organisationer på södra Öland som redan gör mycket för invånarna.

– Vi vill att de föreningar som finns här lokalt inte ska känna att de jobbar isolerat utan att det finns ett sammanhang, säger Ulf Kyrling.

Berör alla socknar

Exakt vilka frågor som nätverket ska jobba med är inte bestämt än. Men det handlar om stora frågor som berör alla socknar.

– Byggandet är väldigt viktigt. Det finns många äldre som bor här och som inte vill flytta härifrån. Samtidigt kan inte en massa människor flytta hit om det inte finns något att göra, det måste finnas arbetsmöjligheter, säger Ulf Kyrling.

Gemensam vision

Eva Hansson Törngren som är ordförande i södra Möckleby sockenförening tycker att satsningen är bra.

– Nu kan vi bygga en gemensam vision och hur vi vill att Sydöland ska vara. En del vill att det ska vara ett ledighetsparadis och andra bor här och känner att de behöver en viss service. Vi behöver hitta samförstånd hur vi ska kunna leva livet här på de sätt som vi väljer, säger Eva Hansson Törngren.

Nätverket Sydöland

Nätverket ska bestå av två representanter från Sydölands sex tidigare socknar: Ås socken, Ventlinge, Gräsgård, Segerstad, Södra Möckleby och Smedby. Kommunens landsbygdsutvecklare och ytterligare en tjänsteperson ska också vara med.

De ska träffas minst två gånger per år och Mörbylånga kommun täcker samtliga möteskostader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mörbylånga

Mer i ämnet