Från och med i höstas kan alla celler som är större än sex kvadratmeter delas av två intagna. Foto: SVT/arkiv

Kriminalvården bryter mot tortyrkommitténs rekommendationer

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i höstas har Kriminalvården bestämt att två intagna kan få dela rum så länge det är mer än sex kvadratmeter stort – trots att det strider mot Europeiska tortyrkommitténs rekommendationer.

I slutet av förra året kom Kriminalvårdens senaste kapacitetsrapport, där de beskriver hur de på kort sikt ska möta det kraftigt ökade behovet av platser som följer av reformerna i Tidöavtalet.

En av åtgärderna som beskrivs i rapporten innebär att intagna från och med i höstas kan behöva dela på rum som är större än sex kvadratmeter.

Men Europarådets kommitté mot tortyr, CPT, slår i sina rekommendationer fast att alla intagna som delar på ett rum ska ha minst fyra kvadrat vardera vilket innebär att delade rum måste ha en boyta på minst åtta kvadratmeter, exklusive sanitetsutrymmen.

Medvetna om att de bryter mot tortyrkommitténs rekommendationer

I ett mejl till SVT skriver Kriminalvården att de är medvetna om att deras nya direktiv går emot tortyrkommitténs rekommendationer. Men eftersom de inte är juridiskt bindande, har myndigheten i stället valt att följa den domstolspraxis som utvecklats i Europadomstolen. Enligt den är minimum tre kvadratmeter boyta per intagen.

Delar på rum strax över sex kvadrat – utan vatten eller toalett

På anstalten i Kalmar finns det inga bostadsrum med rinnande vatten eller toalett, eftersom den är den äldsta anstalten i landet som fortfarande är i bruk.

Där delar just nu 32 fångar på sexton rum som är mellan 6,2 och 10,7 kvadratmeter stora. Något som enligt facket har en tydlig negativ inverkan på både de intagnas välmående och de anställdas arbetsmiljö.

Pekar själva ut säkerhetsrisker

I kapacitetsrapporten framgår det tydligt att även Kriminalvården är medvetna om riskerna:

”Alla dessa åtgärder innebär ett medvetet ökat risktagande i förhållande till främst säkerhet, arbetsmiljö och verksamhetsinnehåll.”

EuropakONVEnTionens praxis kring boyta för intagna i anstalt

• Varje intagen måste ha en personlig sovplats i rummet;

• Varje intagen ska kunna disponera minst 3 kvadratmeter golvyta

• Den totala rumsytan måste vara tillräckligt stor för att möjliggöra att de intagna kan flytta sig obehindrat mellan möbler.

Källa: Kriminalvårdens enhet för myndighetsjuridik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.