Kristina Händevik söker djur till sina betesmarker utanför Kalmar, men det är inte helt lätt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kristina Händevik söker djur till sina betesmarker utanför Kalmar, men det är inte helt lätt. Hör henne berätta om betesförmedlingen i klippet. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Kristina har fem hektar betesmark ledig – men inga djur

Uppdaterad
Publicerad

Det spås bli en rekordtorr sommar och det är risk för att betet ute i hagarna torkar bort. Kristina Händevik har fem hektar naturbetesmark utanför Kalmar, men inga djur som går där. Nu försöker hon hitta någon djurägare att matcha med, men trots att behovet finns är det inte lätt.

Det är nu tio år sedan det betade djur på Kristina Händevik och hennes mans marker. De ärvde gården, som en gång varit en mjölkgård, för tre år sedan men har inga djur eller lantbruk själva.

För några år sedan anmälde hon sig därför till länsstyrelsens betesförmedling. Tjänsten, som infördes efter torkan 2018, är en slags digital anslagstavla där markägare med ledig betesmark och djurägare ska kunna hitta varandra när det råder brist på bete.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Förmedlingen finns på flera håll i landet, bland annat i de tre Smålandslänen, Kalmar, Kronoberg och Jönköping.

Behövs stängsel

Men ännu har Kristina Händevik inte fått napp. Delvis på grund av att de inte kan utöva tillsyn över djur på markerna, och att djurägaren själv skulle behöva stängsla kring djuren.

Men hon har ändå hopp om att hitta någon intresserad djurägare, särskilt om det blir en torr sommar.

– Just nu känns det viktigt att resursen inte står och torkar till och skadar marken, utan att gräset faktiskt kommer till nytta.

KLIPP: Experten: Här står flera hundra hektar betesmark outnyttjad

Dennis Ljungström jobbar bland annat med att hjälpa markägare att restaurera gamla betesmarker som växt igen, så att djur åter ska kunna beta där.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dennis Ljungström jobbar bland annat med att hjälpa markägare att restaurera gamla betesmarker som växt igen, så att djur åter ska kunna beta där. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Mer i ämnet