Enligt branschorganisationen Svenskt kött är i dag 40-50 procent av det kött som serveras i offentliga måltider importerat.
Kalmar läns största slakteri, KLS Ugglarps, är kritisk till kommunernas stora inköp av importerat kött.
– Kommuner säger sig värna om djuromsorg, men när det kommer till kritan väljer de det billigaste alternativet, alltså importerat kött, säger inköpschef Paul Robertson.
– Det är efterfrågan på färskt svenskt kött som är låg och som behöver bli större för att lantbrukarna ska få större ekonomiska marginaler. Kommunerna kan stödköpa svenskt kött, deras inköp skulle göra skillnad.
Lång väntetid på slakt
Årets ihållande torkperiod har varit mycket påfrestande för lantbrukarna. Foderbristen har lett till att väntetiderna hos slakterierna ökat mycket. Men det är inte torkan som är det grundläggande problemet, menar Paul Robertson.
– Visst är det extremt år, men lantbrukare räknar och lever med varierande väderlek. Huvudproblemet är att bönderna har fått mycket sämre ekonomiska förutsättningar för att bedriva sina verksamheter. Större efterfrågan på svenskt kött skulle därför hjälpa, säger han.