Roks skyltdocka, Märta ordförande Jessica Almrot

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jessica Almrot, ordförande i Ljungbybaserade kvinnojouren Märta, är rädd för vad som kan hända när organisationen lägger ner sitt skyddat boende för kvinnor i nöd. Foto: Keith Foster/Jessica Almrot

Kvinnojouren i Ljungby lägger ner skyddat boende: ”Det handlar om liv och död”

Uppdaterad
Publicerad

Roks kvinnojour Märta, som täcker såväl Markaryd och Älmhult som Ljungby, lägger ner skyddat boende-verksamheten i slutet av juli. Beslutet är en reaktion mot den nya lagstiftningen som trädde i kraft i april som innebär nya krav för jourorganisationer.

– Det känns som det här är en historisk händelse, säger Jessica Almrot, ordförande i kvinnojouren Märta.

Märta har funnits i 40 år och har hela tiden erbjudit kvinnor en plats där de kan komma undan våld i hemmet eller bara kunnat få lite tid till att tänka igenom deras nästa steg. Men den nya lagstiftningen innebär att sådana ideella verksamheter ska vara tillståndspliktiga.

Har inte resurser nog att uppfylla nya hårdare krav

– Jag förstår tanken, man vill höja standarden och få bort oseriösa aktörer, säger Jessica, som beskriver jourens kontor/lägenhet i Ljungby som ”ett andra hem”.

– Men vi har sju kvinnor som arbetar ideellt, med många års erfarenhet av att hjälpa kvinnor i nöd. Vi har inte resurser eller lust till att alla ska bli kvalificerade och anställde enligt de nya reglerna.

Minst tio av Roks kvinnojourer lägger ner skyddat boende

Märta är inte ensam om beslutet. Minst tio utav Roks cirka 70 kvinnojourer runt om i landet lägger ner sitt skyddade boende.

– Det är med stor sorg att de gör så, säger Camilla Andersson, ordförande i Roks, Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer i Sverige. Vi har 40 års kompetens, det går inte för nya privata aktörer eller kommunala insatser att lära sig snabbt.

Tre frågor om – Att kvinnojourer lägger ner skyddat boende: I videon nedan svarar Roks ordförande Camilla Anderson på tre frågor om det svåra läget för kvinnojourernas skyddade boenden:

en kvinna rädd för våld, Roks-ordförande Camilla Andersson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Camilla Andersson, ordförande i Roks, tycker att det är sorgligt att kvinnojourer lägger ner sitt skyddat boende. Foto: TT/Keith Foster

SÅ SER DE NYA KRAVEN PÅ SKYDDADE BOENDEN UT

• Att tillståndsplikt för att driva skyddat boende ska utfärdas av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kommuner och regioner som bedriver skyddat boende ska även anmäla detta till IVO.

• När ett barn följer med till ett skyddat boende ska det göras en individuell bedömning av barnets behov av stöd- och hjälpinsatser.

• Det skyddade boendet ska hålla en god kvalité på verksamheten.

• Att skyddat boende ska ingå som en placeringsform i socialtjänstlagen.

• Den som redan bedriver verksamhet måste göra en ansökan om tillstånd hos IVO senast den 1 augusti 2024 för att få fortsätta bedriva verksamheten i väntan på beslut från IVO.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.