Fredrik Modéus, biskop i Växjö stift, uppmanar sina församlingar att ringa i kyrkklockorna för Syrien varje dag. Foto: SVT

Kyrkklockor ska ringa för Syrien

Uppdaterad
Publicerad

I ett brev skriver biskop Fredrik Modéus till församlingar i Växjö stift att de ska ringa i kyrkklockorna vid 17: 00 varje kväll framtill FN–dagen den 24 oktober. Initiativet startades av kyrkan i Finland. Och i helgen har några församlingar i stiftet redan satt igång.

– Jag vet att man har börjat i Värnamo och på Råslätt. Församlingar kan anmäla sig på en google-karta som kyrkan i Finland använder, säger säger Rickard Bonnevier, biskopens adjunkt.

Ringer för eftertanke

För drygt två år sedan ringde man i kyrkklockor i Jönköping i protest mot en högerextremistisk demonstration. Men med den här uppmaningen vill stiftet något annat.

– Nu vill vi använda kyrkklockorna till att ringa för något. Att de ska ringa för eftertanke och bön. Framförallt för folket i syriska Aleppo, men också andra oroshärdar i världen, förklarar Rickard Bonnevier.

– Som många andra blir jag förtvivlad när jag tar del av nyhetsrapportering och berättelser om situationen i Aleppo och andra platser i Syrien: barnens uppväxtmiljö, sjukhusens omöjliga arbetssituationer, oskyldiga civila som drabbas. När vanmakten är som störst är det viktigt att samlas i bön, säger biskop Fredrik Modéus.

Fram till FN-dagen

I brevet till församlingarna uppmuntras stiften att ringa i klockorna varje kväll,  fram till FN-dagen den 24 oktober.  Och det ska vara första gången i Växjö stift som biskopen uppmanar till den här typen av ringning.

– Så vitt jag vet är det så. Kyrkklockor ringer vid speciell tillfällen. För att ringa in det nya året eller när en statschef avlider till exempel. Men på det här sättet har vi inte ringt, säger Rickard Bonnevier.

Klockorna kommer att ringa i några minuter vid varje tillfälle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.