Det stillastående vattnet ställer till det för fisken i ån.

Lågt vattenstånd i Ljungbyån: ”Jag känner sorg i hjärtat”

Publicerad

Ola Sennefjord är uppvuxen längs med Ljungbyån och kämpar nu för att de boende längs med ån ska sluta använda upp vattnet.

Tidigare i veckan berättade vi att länsstyrelsen i Kalmar varnat för att använda Ljungbyåns vatten, eftersom vattenståndet är så lågt.

Vi träffar Ola Sennefjord som är ordförande för Ljungbyåns vattenråd.

– Jag känner sorg i hjärtat. Det är jobbigt att se att vi människor förstör för det som är under ytan. Om vi inte gjorde så mycket uttag skulle det kunna se mycket bättre ut, säger han.

Människan påverkar

Ola Sennefjord är själv uppvuxen längs med ån och har ett stort fiskeintresse.

– Innan har man bara haft ett intresse av att vara vid ån. Nu när man blivit äldre har man insett att vi som individer påverkar mer än vad vi tror. Slutar vi tillföra vatten till en å så är det inte längre en å, säger han.

I år är vattenståndet redan lika lågt som det brukar vara i slutet av augusti och Ola Sennefjord har redan sett död fisk i ån. Risken är att vattnet under sommaren kommer att vara stillastående, bli varmt och kanske börja lukta illa.

– Det är först när det inte kommer vatten som man kanske inser att nu är det ett problem. Man tar det som så självklart. Men människans handlande får ju konsekvenser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.