Foto: SVT Jan-Eric Lundberg

Hård konkurrens om sommarjobben

Uppdaterad
Publicerad

När det är hård konkurrens om jobben då är risken stor att villkoren på arbetsplatserna försämras. Det här menar LO som i juli reser runt i Småland och informerar sommarjobbare om vilka regler som gäller på arbetsmarknaden.

Otto Berglund är en av dem från LO-distriktet i Småland och Blekinge som informerar arbetstagare om vilka regler som gäller. Informationskampanjen heter kort och gott ”Facket på sommarjobbet”.

Olof har märkt att konkurrensen på arbetsmarknaden när det gäller sommarjobben har hårdnat. Det är inte bara gymnasieungdomar som är intresserade av sommarjobb – även vuxna arbetslösa ser sin chans att få in en fot på arbetsmarknaden under semestertider.

Semesterersättning

Och i många fall går konkurrensen ut över villkoren. Ett exempel enligt Otto är att man slarvar med semesterersättningen.

– Idag är det inte bara unga som är sommarjobbare, utan vi ser många olika grupper på arbetsmarknaden. Det är vanligt att till exempel nyanlända får sitt första jobb i Sverige på sommaren, och ju fler som konkurrerar om jobben så finns det en risk att också villkoren för arbetstagarna försämras säger Otto Berglund.

I klippet ovan hör du Otto Berglund och en arbetstagare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.