En obrukbar kateter kan i en akut situation leda till dödsfall, skriver Region Kronoberg i sin anmälan till Läkemedelsverket. Foto: SVT

Livsfarliga katetrar anmäls till Läkemedelsverket

Publicerad

Region Kronobergs anmälan gäller katetrar som används för att suga blod och slem i matstrupe och luftvägar. De har återkommande varit stängda i ena änden, något som vid akuta och kritiska till stånd kan orsaka dödsfall.

I anmälan beskrivs hur flera katetrar i samma förpackning kan vara ihopsvetsade eller ihopbockade i ena änden.

”Har man en obrukbar kateter i en akut situation och inte sett att den är obrukbar kan konsekvensen bli dramatisk”, skriver regionen i sin anmälan.

Felet skulle kunna orsaka dödsfall eller allvarligt försämrad hälsa, skriver regionen också.

Används i hemmiljö

Sugkatetrarna används förutom inom vården i hemmiljö av föräldrar, andra anhöriga och assistenter som inte har samma vana som sjukvårdspersonal att upptäcka att något är fel.

Problemet uppmärksammades med säkerhetsmeddelanden i höstas. Det har sedan varit återkommande under våren 2024 och gäller katetrar i olika storlekar och leveranser.

Svårt byta leverantör

Enligt regionen kan felet bero på att sugkatetern pressats ihop i samband med värmeförsegligen vid tillverkningen.

Regionen har haft flera möten med leverantören gällande problemet, men någon lösning har inte presenterats och det är svårt för regionen att byta leverantör eftersom utbudet på marknaden är begränsat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.