Låga nivåer i Ljungbyån Foto: Länsstyrelsen Kalmar län

Slutvattnat med vatten från Ljungbyån

Uppdaterad
Publicerad

Torkan gör att många använder vatten från Ljungbyån till sina trädgårdar men vattenståndet i Ljungbyån är nu så lågt att fiskar påverkas negativt.

På grund av den rådande vattenbristen i Kalmar län är det sedan den 12 maj förbjudet att bevattna trädgården med vattenslang eller vattenspridare om du har kommunalt vatten. Nu går länsstyrelsen i Kalmar län ut med en varning att inte använda Ljungbyåns vatten och även vara försiktig med andra åars vatten.

Enligt länsstyrelsen påverkar vattenbristen inte bara Öland. Flera av fastlandets åar har ett vattenstånd som når historiskt låga nivåer, vilket gör att fiskar och andra vattenlevande varelser i framförallt Ljungbyån påverkas negativt.

– Det ska vara 1,5 kubikmeter vatten i åns mynning men det kanske är en halv kubik nu. Då har vi inget vatten som rör sig och då får vi stillastående vatten och det ställer till för fiskarna, säger Renata Foks, projektledare för vattenfrågor på Kalmar kommun.

Vattnar med åvatten

Dricksvattenförsörjningen i Torsås, Kalmar och Nybro är beroende av grundvattnet som alltså drastiskt minskas, av både det naturliga vattenståndet men än mer av invånare som använder vattnet för att försörja sina tomter och trädgårdar. Därför går Länsstyrelsen i Kalmar län nu ut med en varning till alla invånare att inte använda vatten från åar.

Vid låg vattennivå höjs vattentemperaturen, både fiskleken och utvecklingen av insekter som utgör maten för fiskar och fåglar störs. Stillastående varmt vatten kan dessutom börja lukta och bakterier frodas i dessa miljöer.

Ljungbyån

Ljungbyån, vars avrinningsområde har en total area på 758 kvadratkilometer, har sitt källområde i de västra delarna av Nybro kommun vid gränsen mellan Kalmar och Kronobergs län och mynnar i Kalmarsund vid Ljungbylund.

Avrinningsområdet är mycket sjöfattigt och det är endast en sjö som är en definierad vattenförekomst. De övre delarna domineras av skogsbygder medan jordbruksmarken ökar ner mot mynningen. I anslutning till Ljungbyån finns flera mycket värdefulla våtmarker och odlingsmarker. Delar av ån är utpekad som nationellt särskilt värdefullt vatten och havsöringsfisket lockar turister till området.

Källa: Länsstyrelsen Kalmar län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.