Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
34 lärare och doktorander kräver i ett öppet brev att Linnéuniversitetet tar tydlig ställning mot attacker mot civila i Gaza. I klippet här svara rektorn Peter Aronsson kritikerna. Foto: Keith Foster/SVT

LNU-rektorns svar på brevet om kriget i Gaza – inte aktuellt med enskilt ställningstagande

Uppdaterad
Publicerad

34 lärare och doktorander vid Linnéuniversitet skriver i ett öppet brev att de förväntar sig att deras arbetsgivare ska ta ”ta tydlig ställning inför vad som utspelar sig i Gaza”.

Men rektor Peter Aronsson säger att det är upp till EU, FN och regeringen att besluta ställningstaganden och sanktioner, inte ett enskilt lärosäte.

Akademikerna som undertecknat brevet stödjer studenternas rätt att protestera i Gazafrågan. De vill bland annat att LNU tar ställning på samma sätt som de gjort i tidigare fall, tillsammans med Sveriges universitets- och högskoleförbund.

– Jag är övertygad om att Linnéuniversitetet kan göra mycket mer. Vi har gett vårt stöd när det gäller Iran och Ukraina tidigare, säger Mikael Mery Karlsson, vikarierande lektor inom Genusvetenskap och lärargruppens talesperson.

Rektor Peter Aronsson menar att lärosätet inte kommer att göra ett ställningstagande, så länge regeringen inte kommer med andra direktiv.

–  När det gäller ställningstaganden mot andra länder följer vi de utrikespolitiska bedömningar som görs av regeringen. I fallet Ryssland så gav regeringen oss i uppdrag att avsluta alla institutionella avtal, skriver Peter Aronsson i ett mejlsvar till akademikerna.

Hör honom förklara mer i klippet ovan.

Studenternas tre krav

Studenterna som tältdemonstrerar utanför Linnéuniversitet i Växjö har ställt tre krav på lärosätet: att LNU formellt deklarerar och avslutar alla samarbeten med Israeliska lärosäten, att LNU:s ledning fördömer Israels aktioner i Gaza och man erbjuder stöd åt palestinska studenter.

Men det finns inga aktiva avtal mellan Linnéuniversitetet och Israel, enligt LNUs ledning, vilket rektorn berättat för SVT tidigare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
LNU;s rektor Peter Aronsson säger att han är orolig över säkerhetssituation kring tältdemonstrationen utanför universitetets bibliotek. Foto: Rebecca Karlsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.