Akademikerna som undertecknat brevet stödjer studenternas rätt att protestera i Gazafrågan. De vill bland annat att LNU tar ställning på samma sätt som de gjort i tidigare fall, tillsammans med Sveriges universitets- och högskoleförbund.
– Jag är övertygad om att Linnéuniversitetet kan göra mycket mer. Vi har gett vårt stöd när det gäller Iran och Ukraina tidigare, säger Mikael Mery Karlsson, vikarierande lektor inom Genusvetenskap och lärargruppens talesperson.
Rektor Peter Aronsson menar att lärosätet inte kommer att göra ett ställningstagande, så länge regeringen inte kommer med andra direktiv.
– När det gäller ställningstaganden mot andra länder följer vi de utrikespolitiska bedömningar som görs av regeringen. I fallet Ryssland så gav regeringen oss i uppdrag att avsluta alla institutionella avtal, skriver Peter Aronsson i ett mejlsvar till akademikerna.
Hör honom förklara mer i klippet ovan.
Studenternas tre krav
Studenterna som tältdemonstrerar utanför Linnéuniversitet i Växjö har ställt tre krav på lärosätet: att LNU formellt deklarerar och avslutar alla samarbeten med Israeliska lärosäten, att LNU:s ledning fördömer Israels aktioner i Gaza och man erbjuder stöd åt palestinska studenter.
Men det finns inga aktiva avtal mellan Linnéuniversitetet och Israel, enligt LNUs ledning, vilket rektorn berättat för SVT tidigare.