Det var under 2023 som det blev möjligt för kommuner att söka statsbidrag för att starta så kallade akutskolor. I en sådan kan elever som ”allvarligt stör andra elevers trygghet och studiero” placeras under maximalt fyra veckor.
Hittills har intresset bland kommunerna i Kronobergs och Kalmar län varit svalt. I år har sex kommuner sökt pengar, och under hösten var det totalt fyra kommuner.
Nu driver Moderaterna i Växjö på för att kommunen ska utreda om en akutskola behövs även här.
– Vi vill få ner tröskeln så att fler elever om de är stökiga och bidrar till otryggheten blir placerade där under en begränsad tid för att kunna upprätthålla ordningen så att alla elever får den undervisningen de har rätt till, säger Anton Olsson (M), ledamot i utbildningsnämnden i Växjö.
Inte samma elever som i resursenheterna
Växjö kommun har, precis som många andra kommuner, så kallade resursenheter där elever i behov av särskilt stöd kan placeras tillfälligt, efter beslut av rektor på den ordinarie skolan. Även placeringar vid akutskolor är tillfälliga och sker efter beslut av rektor.
– Jag tror att det är två olika typer av elevgrupper. Det här kan också vara elever som inte har all annan problematik som de som går på resursenheter behöver, säger Anton Olsson.
Julia Berg (S), som är ordförande i utbildningsnämnden skriver i ett mejl till SVT att majoriteten är öppna för att utreda behovet av en akutskola, men hon skriver också att ”för oss är det viktigt att det i första hand finns insatser och resurser på hemskolan”.
Johan Malmqvist, professor i pedagogik vid Linnéuniversitetet, menar att det finns risk att särskilda grupper för elever leder till att för många elever hamnar där.
– Så ska det ju givetvis inte gå till. Det får absolut inte bli något som man tar till för att det är enkelt, säger Anton Olsson.