Här laddar Målilla för värmerekord: ”Inte så förtjust”

Uppdaterad
Publicerad

Onsdagens 35,5 grader i Målilla var det varmaste som uppmätts på 30 år i Sverige. Enligt meteorologer kan torsdagen komma att bjuda på ännu högre temperaturer. Rekordet på 38 grader som är det varmaste sedan mätningarna startade är i fara.

Kent Karlsson är ordförande i samhällsföreningen i Målilla. Hör i klippet ovan vad han och andra Målillabor tycker om värmen som nu dragit in.

SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir sa under ondagskvällen att det nationella rekordet på 38 grader skulle komma att hotas under torsdagen och då troligast i antingen Norrköping eller just Målilla.

– Målilla är både köldhål och värmehål. Det ligger i lagom låg terräng där det blir vindstilla lätt och lite mindre molnighet. Då får man solinstrålning på sommaren och väldigt höga temperaturer. På vintern kan det också bli extremt kallt, säger Tomasdottir.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hultsfred

Mer i ämnet