Sedan början av året erbjuds även pappor eller den ickefödande föräldern ett samtal på barnavårdcentralen för att fånga upp hur de mår en tid efter förlossningen. Tidigare har detta endast erbjudits mamman. Samtalen började som ett pilotprojekt i Kronobergs län för några år sedan, men nu ingår det i det nationella barnhälsovårdsprogrammet.
Positiv till att samtal erbjuds
Under onsdagen hade vi en chatt på svt.se/smaland för att fånga upp era reaktioner och tankar kring ämnet. Många hörde av sig och tyckte till. De flesta var positiva till att erbjuda samtal även till mammans partner.
– Jag tycker det låter som en bra idé! Som man får man känslan av att man glöms bort i sådana här situationer. Man förväntas vara stark och klara sig själv. Är på tiden att vi också får stöd, skriver Jörgen.
– Jag reagerade på att jag inte fick några frågor under graviditeten. Mamman fick däremot många frågor. Känns som en början till att se till att barnet får en trygg hemmiljö. Tycker partnern är minst lika viktig där, skriver Mathias.
”Stort fokus på mammans psykiska mående”
– Jag efterfrågade detta vid båda tillfällena vi fått barn. Det är ett stort fokus på mammans psykiska mående som är av yttersta vikt. Som man har jag blivit mer eller mindre ignorerad. Det är en stor omställning att bli pappa med och det är av yttersta vikt att båda föräldrarna mår psykiskt väl för barnet och relationens skull, skriver Axel.
Här kan du läsa svaren i chatten i sin helhet.