Olika typer av glas, porslin, träskulpturer, mynt, och en järnkanon från 1600-talet är några exempel på de hundratals föremål som de fyra männen misstänks för att ha tagit upp från botten på Östersjön från olika skeppsvrak.
Lars Einarsson, som länge jobbat med bland annat bärgningar från skeppet Kronan, har svårt att förstå syftet bakom plundringen.
– Självklart finns det ett kulturhistoriskt och kommersiellt värde av sådana här föremål. Problematiken i det hela tror jag är att de mer uppfattas som souvenirer av dykarna, säger Lars Einarsson, marinarkeolog på Kalmar läns museum.
Finns en marknad för vissa föremål
Några av männen säger i förhör att de haft ett stort historiskt intresse, och förnekar att de ska sålt vidare några av föremålen som tagits upp. Enligt Lars Einarsson är det svårt att bedöma föremålens värde på marknaden.
– Vissa typer av material vet vi att det finns en marknad för, men det är enbart ett fåtal som till exempel metall och mässing, föremål av organiska material som trä behöver definitivt tas hand om, annars förlorar man både det kulturhistoriska och kommersiella värdet.
Vad kan komma att hända med föremålen nu?
– En del av de här föremålen utgår jag ifrån utan att vara insatt i detaljerna är bortom räddning, därför att man lyft upp saker utan att hand om dem, och då faller de sönder, så frågan är om möjligheten att bevara det ens finns? Är materialet förstört är det väldigt svårt att rädda materialet för eftervärlden.
Se mer i videoklippet ovan.