• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Plundrade vrak i Östersjön – döms till böter och samhällstjänst

Uppdaterad
Publicerad

Fyra män har under flera års tid plundrat skeppsvrak på föremål utanför Ölands kust. Nu döms tre av männen till villkorlig dom och samhällstjänst, och den fjärde döms till villkorlig dom och böter.

Kustbevakningen tog männen på bar gärning ute till havs en sommardag 2020. Då misstänktes de för att ha dykt vid skeppsvrak och tagit med sig föremål från havets botten. Det blev startskottet på en lång och omfattande förundersökning om fornminnesbrott. Vid en husrannsakan hittades hundratals fornminnen, som glas, keramik och mynt.

– Det är uppsåtligt och väldigt systematiskt. Man har haft register på det här, säger åklagare Magnus Ling.

Vrakdykarna i Östersjön

Dykningarna har kartlagts och dokumenterats noggrant av männen. Deras loggböcker och sjökort har senare använts som bevismaterial.

Döms till böter

Nu döms tre av männen till samhällstjänst för grovt fornminnesbrott. Om fängelse i stället hade valts som påföljd skulle fängelse i 8- 12 månader dömts ut. Den fjärde mannen döms till böter för medhjälp till grovt fornminnesbrott. Samtliga har nekat till brott.

Tingsrätten motiverar den villkorliga domen med att samtliga män är ostraffade sedan tidigare, och att det saknas anledning att anta att männen återfaller i brott.

Nekar till brott

Männen är mellan 57 och 70 år gamla och hemmahörande i Kalmar län. I förhör förklarar männen de systematiska dykningarna vid skeppsvraken med att de delar ett intresse för historia.

I domen framkommer det att männen frikänns från några av åtalspunkterna och att staten kommer beslagta fornfynden som männen tagit. Domen omfattar brott mellan 2013 och 2020, men det finns också notiser i en dykloggbok som indikerar på att männen gjort dyk så tidigt som 1987.

Männen nekar till brott men medger i förhör att de plockat upp föremål som de menar är lösfynd från havets botten. De säger också att de inte sålt vidare något av föremålen.

Försvarsadvokaten: ”Kommer överklagas”

Försvarsadvokaterna är besvikna på domen.

– Det kommer att överklagas. Det är fel att min klient blivit dömd, de är fel ute. Allt som min klient plockat upp är från 1990-talet. Hans sambo har till och med vittnat om att inget plockats hem efter år 2000 när hon kom in i bilden, säger Torgny Palm, försvarsadvokat.

– Min klient är otroligt besviken på den här domen, han hade en förhoppning om att bli frikänd. Det har målats fram som att det här är ett systematiskt kartläggande av okända vrak, men det handlar inte om det alls. Det handlar om fritidsdykare som har ett intresse av dykning på vrak. De har aldrig haft en gemensam brottsplan, säger Christian Arnbom, försvarsadvokat.

Fornminnesbrott

Fornlämningar är skyddade enligt svensk lag. Ett fornfynd är ett föremål som saknar ägare när det hittas. Ett fornfynd som hittas på havsbotten och som bärgas till Sverige tillfaller staten.

Den som hittar ett fornfynd ska snarast anmäla det till länsstyrelsen eller Polismyndigheten.

Det är förbjudet att utan tillstånd rubba, ta bort, gräva ut, täcka över eller på andra sätt skada en fornlämning.

Straffet för fornminnesbrott är böter eller fängelse i högst sex månader. Om brottet anses som grovt kan fängelse i högst fyra år dömas.

Källa: Kulturmiljölagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vrakdykarna i Östersjön

Mer i ämnet