Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag har många köpare i Sydamerika, berättar Mats Strand när han visar runt bland sina 40 000 ölburkar. Se guldkornen från 70- och 80-talet i klippet. Foto: Kajsa Oscarson/SVT

Mats har fyllt skola i Oskarshamn med 40 000 ölburkar – värda en miljon

Uppdaterad
Publicerad

Mats Strand i Oskarshamn har samlat på ölburkar sedan 1975 och samlingen har med åren blivit en av Sveriges största. Nu ska burkarna säljas för att göra plats åt barnbarnen – och Mats hoppas samtidigt kunna tjäna en hacka.

Vissa samlar på frimärken, andra på vinylskivor. För Mats Strand i Gransmåla, Oskarshamn, har ölburkar varit grejen. Drygt 40 000 burkar från hela världen finns i hans samling.

– Som tonåring tog man en cykel på morgonen och kollade i diken. Man var ganska bra på att plocka skräp, man rensade marken på ölburkar, säger Mats Strand.

Oskarshamn

Men i takt med att Mats blev vuxen, fick familj och jobb på kärnkraftverket, kom också samlandet av sig – tills den gamla byskolan bredvid hemmet blev till salu.

Ölburkssamlandet tog fart när Mats köpte den gamla byskolan i Gransmåla för tio år sedan. Foto: Kajsa Oscarson / SVT

Samlingen består till större del av långburkar från 70- och 80-talet.

– Det går inte att hålla jämna steg med alla nya burkar som kommer. Det är omöjligt.

150 kvadratmeter med burkar

Nu trängs samlingen på specialbyggda hyllplan i den 150 kvadratmeter stora lokalen. Mats uppskattar värdet på sina burkar till drygt en miljon kronor. Planen är att börja sälja av samlingen och samtidigt göra om skolan till rum som barnbarnen kan nyttja.

– Det fyller inte på med nya yngre samlare. Så om jag inte gör mig av med det här, och räddar lite grann ekonomiskt, så vet jag inte vem som ska köpa samlingen. Men det finns många köpare internationellt. Jag har många köpare i Sydamerika.

Följ med Mats på en rundtur bland ölburkarna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oskarshamn

Mer i ämnet