Dennis Wiström är projektledare på Västerviks kommun. Just nu leder han arbetet med att projektera ett 40-tal våtmarker i kommunen. Foto: Johan P Hammarstedt/SVT

Västervik i framkant – 40-tal våtmarksprojekt igång

Uppdaterad
Publicerad

I Västerviks kommun pågår ett 40-tal projekt där man återställer våtmarker. 

Huvudsyftet är att förbättra miljön i området, att minska övergödningen och få bukt med algblomningen. 

Dennis Wiström är mark- och växtagronom i Västerviks kommun. Det är han som leder kommunens projekt med att anlägga, restaurera och återställa våtmarker. 

– Våtmarkerna minskar flödet nedströms. Det tar längre tid för vattnet att rinna ut i Östersjön. Och på den tiden hinner fosforn sedimentera och kvävet att gå upp i luften, säger Dennis Wiström.

Klimat

Biologisk mångfald

Våtmarkerna fyller många funktioner i naturen, både för vårt klimat och för vår miljö. De spelar en stor roll för den biologiska mångfalden och de fungerar som nivåreglerare av vattenflöden, såväl vid översvämningar som vid torka. 

– De fungerar som vattenfördröjare i landskapet, säger Dennis Wiström.

Mindre algblomning

En av de främsta skälen till att återställa och restaurera våtmarker i just Västerviks kommun är att de renar vatten.

– Vi är en kustnära kommun och vi vill ha ett rent havsvatten. Huvudsyftet är att förbättra miljön i Östersjön, genom att minska kväve- och fosforläckaget, så det blir mindre algblomning i havet, säger Dennis Wiström.  

Just Västerviks kommun ligger långt fram i arbetet med våtmarker. För närvarande pågår ett 40-tal projekt där man med hjälp av statliga medel anlägger, restaurerar eller återställer våtmarker.

Win win

Dennis Wiström hjälper lantbrukare och markägare att genomföra olika miljöprojekt. Han bistår i allt från ansökan och projektering till finansiering, genomförande och redovisning.  

– Jag tar fram förslag tillsammans med markägaren, sen försöker jag se till att hitta en finansiering, sen genomför vi de här åtgärderna. Det bygger på ett win-win-koncept, säger Dennis Wiström. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet