I maj berättade Amanda Karlsson och Linnea Bohlin om den nystartade podden

Mordpodden prisas som årets nykomling

Uppdaterad
Publicerad

Mordpodden lanserades i våras när Linnéa Bohlin och Amanda Karlsson pluggade media i Kalmar. Tanken var att göra något som kunde ge bra betyg. Men den ledde mycket längre än så. Ända till toppen.

– Det är fantastiskt roligt, säger Amanda Karlsson. Vi hade aldrig kunnat föreställa oss det här när vi började, för det finns s-å-å många kanonbra poddar.

Tjejerna har gjort en raketstart. Deras taktik var att nischa sig geografiskt. De började med att berätta om småländska mord, fortsatte med Skåne under hösten och nu till våren har lyssnarna fått bestämma:

– Vi har en tät kontakt med våra lyssnare, och de är otroligt engagerade. Nu var det många som tyckte att vi skulle bege oss norrut i landet. Och det kommer vi att göra.

Det blir tio nya avsnitt, den här gången från Norrbotten och Lappland. Men vilka mord det kommer att handla om, det är fortfarande en hemlighet.

Vad betyder det att ha blivit årets nykomling?

– Det betyder otroligt mycket. Svenska Podcastpriset är ju det enda poddpriset som finns, så det är stort.

Vad fick ni, mer än äran?

– Ett stiligt diplom. Och så fick vi en specialkomponerad ljudsnutt som en ljudkonstnär har skapat åt oss.

Var gör ni era poddar?

– Haha! (stort skratt) I våras hade vi tillgång till Linnéuniversitets ljudstudio. Nu gör vi allt hemma. Vi kryper ihop under filtar och täcken för att skapa bra ljud utan eko. Från början var vi rädda att ljudkvalitén skulle försämras, men ingen har hört av sig och klagat.

SVT Nyheter Småland träffade Linnea och Amanda i våras, när de precis hade lanserat sin podd. Då tänkte de att efter en vecka kommer lyssningen att gå ned. Så fel de hade:

– Det har bara ökat och ökat. När jag går på stan och möter en person med hörlurar tänker jag att ”den personen kanske lyssnar på vår podd”. Och gissningen behöver inte vara alldeles fel!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.