• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

I Växjö är det stora skillnader bara inom ett par kilometers avstånd, visar SVT:s undersökning. Foto: SVT

Nästan fyra av tio skolor är segregerade i Kalmar och Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad

Var fjärde elev i Sverige har utländsk bakgrund, det vill säga att barnen eller båda föräldrarna är födda utomlands. Men i skolorna i Kalmar och Kronoberg, liksom i landet som helhet, är fördelningen av de här eleverna ojämn. I Växjö är det stora skillnader bara inom ett par kilometers avstånd.

Bäckaslövskolan i Växjö ligger på området Söder. Här är elva procent av eleverna själva födda i utlandet eller har två föräldrar som är det. Bara några kilometer bort, på Centrumskolan som ligger på Arabyområdet, är samma siffra 90 procent. Totalt skiljer det alltså 79 procentenheter mellan skolorna trots att de båda ligger centralt och dessutom ingår i samma skolområde.

”Resultat av hur människor bor”

Men det är inte bara i de stora kommunerna i vårt område som det finns segregerade skolor. I Oskarshamn har mindre än hälften av skolorna, 46 procent, en fördelning som liknar kommunens totala andel barn som är själva eller har föräldrar som är födda utomlands. Anton Sejnehed är Socialdemokrat och ordförande i bildningsnämnden i Oskarshamn. Han pekar på att den sneda fördelningen av elever med utländsk bakgrund är ett resultat av hur människor bor.

Segregerad skola

– Det fria skolvalet används inte i Oskarshamn. Om man bor i ena änden av stan och inte vill gå i den skola som ligger närmast så erbjuder vi inte skolskjuts, och därför slår närhetsprincipen igenom, säger han till SVT Nyheter Småland.

”Ett par skolor som sticker ut”

Anton Sejnehed menar att Oskarshamn försöker att se till så att alla skolor har de resurser de behöver för att uppnå bra resultat oavsett skolans elevsammansättning. Pernilla Torneus, moderat ordförande i utbildningsnämnden i Växjö, är inne på samma linje. Enligt henne finns det ingenting som pekar på att skolsegregationen i sig leder till att skolans kvalitet blir sämre.    

– Jag tycker att vi inte har så mycket skolsegregation i Växjö. Vi har däremot ett par skolor som sticker ut åt varsitt håll, och det kan ju göra att man får en relativt hög procentsiffra när man tittar på siffor, men överlag så har vi faktiskt inte det problemet tycker inte jag, säger Pernilla Torneus till SVT Nyheter Småland.

Så stor andel av skolorna avviker mer än 10 procentenheter från snittet i kommunen:

Kronobergs län

Alvesta: 100 %

Lessebo: 40 %

Ljungby: 38 %

Markaryd: 33 %

Tingsryd: 29 %

Uppvidinge: 29 %

Växjö: 44 %

Älmhult: 44 %

Kalmar län

Borgholm: 0 %

Emmaboda: 50 %

Hultsfred: 20 %

Högsby: 50 %

Kalmar: 43 %

Mönsterås: 43 %

Mörbylånga: 20 %

Nybro: 44 %

Oskarshamn: 54 %

Torsås: 0 %

Vimmerby: 29 %

Västervik: 16 %

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Segregerad skola

Mer i ämnet