Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
M, KD, L och Westerwikspartiet kallar sig Westerviksalliansen och samlar 20 av 57 mandat i kommunfullmäktige. Foto: SVT/Arkiv

Ny allians vill ta över i Västervik

Uppdaterad
Publicerad

Fyra partier meddelade på måndagen att de vill ta över styret i Västerviks kommun. M, KD, L och Westerwikspartiet kallar sig Westerviksalliansen och samlar 20 av 57 mandat i kommunfullmäktige.

Harald Hjalmarsson (M), som är förstanamn för Moderaterna i Västervik, är den nya alliansens förslag till ordförande i kommunstyrelsen. Till SVT säger han att det varit ganska enkelt för partierna att gå samman för nytt styre.

– Vi såg att vi inom Westerviksalliansen hade en samsyn inom väldigt många frågor.

Valet 2022 Småland

Samarbete med SD

Eftersom partierna inte får majoritet har de inlett ett valtekniskt samarbete med Sverigedemokraterna. Med hjälp av deras 9 mandat kan de nämligen få igenom sina beslut och budgetar.

Tidigare har det förts samtal mellan Socialdemokraterna och Moderaterna om att tillsammans styra Västerviks kommun men det står nu alltså klart att så blir inte fallet.

Utesluter inte samarbete med S framöver

– Det har inte funnits någon självklar ny majoritet. När vi har fört dem här samtalen så har vi försökt hitta så många gemensamma nämnare som möjligt, och närmast låg vi Westerviksalliansen, säger Harald Hjalmarsson (M).

Han säger dock att han hoppas på samarbete Socialdemokraterna framöver.

Till ordförande i kommunfullmäktige valdes under måndagen Elin Sjölander Landerdahl (M), som fick stöd av partierna i Westerviksalliansen och Sverigedemokraterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Småland

Mer i ämnet